Toekomst Roparun in gevaar door kleinsteedse vetes?

Zele feestgemeente

Ik ben naar Roparun geweest, ik ben naar Take a Break geweest. Twee prachtige organisaties, en alle twee ten voordele van de opvang van kankerpatiënten. Allebei een massa volk, al was bij Take a Break de regen een beetje spelbreker.

Maar goed, Zele kan feesten en draagt het hart op de goede plaats.

Op Take a Break stond er geen toiletwagen. (Een aantal lezers hebben mij verteld dat er wel 2 toiletwagens stonden tussen Topaz en Panos. Mijn excuses, maar ik heb ze niet gezien). Pertang een aandachtspunt, zelfs twistpunt bij Roparun tijdens de vorige gemeenteraad. Ik zeg het maar. Blijkt nu dat er op Roparun een ernstig probleem is vastgesteld van wildplassen. Zelfs in die mate dat bewoners van de dorpskern dreigen af te haken, hoewel zij het Roparungebeuren zeer genegen zijn. Er moet veel meer plasinfrastructuur komen, en het plassen moet gratis zijn. Een mogelijkheid zou zijn Recupel te innen bij aankoop van een drankje. Belasten aan de bron als het ware. Tenzij onze burgervader de plaskosten voor zijn rekening neemt.

Roparun is een avondgebeuren. In de namiddag is er nog niet veel te doen. Persoonlijk vind ik dat spijtig. In de tenten kan je wel wat gaan drinken, maar de meesten zijn zich nog aan het klaar maken voor het moment suprême: de doortocht. En die begint pas om 20.00 à 21.00 uur.

Take a break is een namiddaggebeuren. Ik heb van 12.00 uur tot 16.00 uur doorgebracht in de heerlijke geuren van houtskool, worsten en satés. Af en toe wervelden witte assedeeltjes als sneeuwvlokjes rond en accentueerden de zondige braadgeur. Zalig. De rij wachtenden was heel de tijd net lang genoeg om het hongergevoel aan te scherpen, en er werden boordevolle plastic bordjes zorgzaam naar de tafel gedragen. Het hoeft geen betoog dat het gerstenat overvloedig uit de tapkraan stroomde.

Maar vooral de vlot opeenvolgende attracties, van stalen stier, bmx-demonstratie, vintage auto’s tot optredens van Zeelse bands maakten het aangenaam toeven. Over de bikini-carwash ga ik hier zedig zwijgen. Ik kijk nu al uit naar de editie 2017. Proficiat aan de organisatie!!!!

Op Roparun loopt de markt vanaf zeven uur stilletjes aan vol met soms vreemd aangedane personen. Sommigen lijken van een andere planeet te komen, anderen zien er gewoon altijd zo uit.

Wanneer de raket aanstalten maakt om op te stijgen (nog eens proficiat brandweer), en enorme rookwolken over de massa stuurt, schalt de ene aankondiging van teams na de andere door de luidsprekers. En dan blijkt dat niet de raket de lucht ingaat, maar dat onze burgemeester uit zijn dak gaat van enthousiasme. Op de site van Roparun zelf verwonderen de hollanders zich over die burgervader die alle deelnemers persoonlijk de hand wil schudden. Om zoiets te zien moet je in Zele zijn.

De joelende massa begroet de lopers en fietsers en zwaait de schouder uit de kom met Dero vlaggetjes. Een heerlijk beeld. Een loper die voor de eerste keer deelneemt moet toch denken dat hij de eindmeet reeds heeft bereikt? Ik denk dat Zele weer Roparungemeente wordt. Probleem is alleen dat er dan weer lastige vragen komen hoe die 50.000 euro precies zijn verdeeld. Rijkdom brengt ook zijn zorgen mee, geloof het of niet.

Maar wat hebben we geleerd?

Take a break bewijst dat Zelenaars ook vanaf de middag geïnteresseerd zijn om eens buiten te komen. Persoonlijk vind ik het spijtig dat er in de namiddag van Roparun eigenlijk niet veel te doen valt. De aanwezigen kabbelen wat doelloos rond, aarzelend afwachtend, zelfs wat verloren.  Ook de politiepatrouille verveelt zich, en in tegenstelling tot de rest, mogen die zelfs geen pintje gaan drinken. ’T Is niet meer zoals het ooit is geweest hé sjampetter?

Opportuniteiten

Er is dus zeker wat te zeggen om vanaf de middag randanimatie te voorzien. Waarom zouden we dat doen?

 1. Een massaal groot feest dat Zele in de weide omtrek op de kaart zet.
 2. Zet een megatent waar nu met Roparun een fietsenstalling stond (parking naast de kerk). Zet de fietsenstalling in de Cesar Meeusstraat, en maak die verkeersvrij. Dan ziet Cesar ook nog eens wat volk.
 3. Laat de Zeelse beenhouwers en bakkers samenwerken om een grote barbecue te organiseren in de tent (ondersteuning lokale middenstand).
 4. En vergeet de Zelenaars met Turkse achtergrond niet. Zij bakken heerlijke adana maar kennen het Roparunconcept niet (Echte integratie)
 5. Laat de Zeelse caféhouders zorgen voor de dranken in de tent (ondersteuning lokale middenstand).
 6. Installeer een aantal loopbanden en fietsrollen, en laat daarop iedereen die zich geroepen voelt, gesponsord lopen of fietsen. (extra inkomsten voor de Zeelse teams)
 7. Organiseer een wandelzoektocht langs het Roparun-parcours met eindpunt op de markt.
 8. Een Vip arrangement is ook altijd interessant.

Maar……

Wat zijn de voorwaarden om zoiets te kunnen doen? Een aantal mensen in Zele moeten

 1. De strijdbijlen begraven
 2. Hun ego een beetje bijstellen
 3. Allerlei vetes vergeten
 4. Zich volwassen gedragen
 5. Een beetje verdraagzamer worden
 6. Een ander een beetje zonlicht gunnen

Moet Roparun veranderen of uitbreiden? Nee. Tenzij Zele ambitieus is. Of tenzij Zele rekening houdt met de economische realiteit: Stilstaan is achteruitgaan.

Op uw lauweren rusten kan best plezant zijn, u stijfkoppig wentelen in het eigen grote gelijk is niet productief voor de Zeelse gemeenschap.


11 reacties op “Toekomst Roparun in gevaar door kleinsteedse vetes?
 1. van wezemael schreef:

  een goe gedacht da gedacht mijn gedacht!!!!

 2. Maëla Van Bocxlaer schreef:

  Op take a Break stonden wel 2 toiletwagens tussen de panos en de topaz!!!!!

 3. Sylvia Poppe schreef:

  ” … ik ben naar Take a Break geweest. … Op Take a Break stond er geen toiletwagen.”
  Je bent toch zeker dat je naar Take a break geweest bent?? ER WAREN ZELFS 2 TOILETWAGENS MAN!! Ik zou maar vlug mijn tekst aanpassen!!!

 4. admin schreef:

  Sorry, ik heb ze niet gezien. Stonden blijkbaar ook wat achteraf. Mijn excuses. Het was overigens niet als kritiek bedoeld, maar als knipoog naar de gemeenteraad, waar ze over die toiletwagens ruzie maakten.

 5. admin schreef:

  Inderdaad, maar ik heb ze niet gezien. Mijn excuses.

 6. bracke carlos schreef:

  Stond wel toiletwagen aan café topas klopt hier langs geen kanten jawade

 7. wendy fiesack schreef:

  volkomen eens met dit artikkel en jou mening wij hadden dit jaar echt niet veel zin om nog te gaan naar roparun omdat het elk jaar weer het zelfde gebeuren is en het altijd heel laat op gang komt met kleine kinderen kan je niet tot laat van het dorpsfeest genieten dus van smiddags al meer organiseren vind ik een heel goed idee

 8. Bonnarens Luc schreef:

  Mensen , maak geen ruzie om een toiletwagen . Het punt is , als ze samenwerken heb je een ganse dag plezier en vermaak voor jong en oud . Ne puitenklopper .

 9. Lieve Saeys schreef:

  Mannekes toch is het weer niet goed. Je kan niet voor iedereen goed doen mijn gedacht.
  Roparun – Take a break – is TOP. (toiletwagen was er dus wel he).

  Der is nu eindelijk ne keer iets te doen in Zele aub maak het nu niet kapot he. (en nog wel voor het goede doel).

 10. admin schreef:

  Beste Lieve, je hebt volledig gelijk. Maar er bestaat zoiets als positieve kritiek. En men moet volgens mij geen struisvogel spelen wanneer het gaat om zaken die de pret van iedereen kunnen bederven. Ik ben de laatste om zoiets kapot te maken.

 11. van der slycken veerle schreef:

  Wil gewoon weg op de hoogte worden gehouden van onze zeelse politiek.grts v.

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top