Bij U thuis mag het stinken, bij ons niet.

Serdar Celik en Kim Van Cauteren waren afwezig. Kim was ziek. Van Serdar weten we het niet. Volgens Radio Corridor heeft hij wat mobiliteitsproblemen…

De vergadering van het OCMW werd weer in recordtempo afgewerkt. Geen agendapunten. Behalve het goedkeuren van de notulen van vorige vergadering dan. Maar dat was ook al gene vette. Het geeft zo’n beetje de indruk dat ze daar in slaap zijn gevallen. Ofwel doen ze alles in den duik. Gelijk de verkoop van de assistentiewoningen. Daar was de voorzitter ook kwaad over het “lekken” van de informatie.

Gemeenteraad.

Niet dat er veel punten op de agenda van de gemeenteraad staan. De verplichte nummertjes en nog een postje dat moet uitgedeeld worden. Wie een statistiek maakt, zal tot de bevinding komen dat dat laatste, de postjes, tot hiertoe de belangrijkste bezigheid van onze gemeenteraad is geweest.

Ons verslag dan: Katrien De Picker en Tom De Graeve hebben de eed afgelegd. Respectievelijk als financieel directeur en algemeen directeur. Proficiat. En dat meen ik.

Oeps…..

Bij de notulen komt Dirk De Mey nog eens terug op het inspectiebezoek voor een slooppremie voor de VHVD. Vorige gemeenteraad stelde de burgemeester dat er alles was aan gedaan om het dossier in de verf te zetten. Maar niet met een burgemeestersbesluit.

Maar Dirk De Mey leest voor uit een burgemeestersbesluit waarin staat dat de VHVD ontoegankelijk is verklaard voor sportbeoefening. Ondertekend door burgemeester Hans Knop.

Onze burgemeester legt uit dat er inderdaad zo’n document heeft bestaan, en dat hij dat heeft ondertekend. Maar er was snel duidelijk dat de procedure niet in orde was, en het document is weggehaald. Het heeft geen rol gespeeld bij de inspectie. Maar het heeft er wel even gehangen.

Gelukkig maar, want het verschil tussen misleiding en een procedurefout door goedbedoeld enthousiasme is niet altijd zo duidelijk.

Belastingen

Marc Verberckmoes komt nog terug op de gemeentelijke opcentiemen. Vorige vergadering was er wat verwarring over het tarief. 1400, 870… Uiteindelijk blijkt dat het officieel 1400 is, maar door één of ander grensbedrag kan het maximaal 881 zijn. In de vorige legislatuur heeft men dat laten zakken naar 870. Een belastingvermindering. Niet zo’n grote geeft Marc toe, maar een vermindering. Hij herhaalt zijn vraag om op die tendens verder te gaan, en een verdere vermindering toe te staan.

Schepen Bauwens verkiest geen commentaar te geven.

Bodycams

Onder de hoofding verplichte nummertjes: onze politiemensen moeten hun bodycams en mobiele camera’s ook kunnen gebruiken bij opdrachten buiten de eigen politiezone. De gemeenteraad moet dat goedkeuren, en doet dat dan ook.

Nog een stemrondeke

Er is een interlokale vereniging voor de regierol sociale lokale economie, en daar zijn 2 postjes te begeven. Eén lid voor het beheerscomité en één plaatsvervanger. Tegen beter weten in stellen Timothy Debeir en Herman Van Driessche zich kandidaat. Dus moet er gestemd worden. Met stembriefkes. De N-Va fractie doet dat precies graag. En het is blijkbaar niet zo gemakkelijk om 25 stembriefkes te tellen. Had er een sloeber een ongeldige stem uitgebracht. Vandaar. Nodeloos te melden dat de kandidaten van de meerderheid werden verkozen: Tineke Lootens en Filip De Wilde.

Alice in Wonderland

Om alles in Zele toegankelijker te maken wordt er een convenant afgesloten met “Inter”. Dat zijn blijkbaar specialisten in Universal Design. Dit convenant is een zoveelste beroep doen op “specialisten” van buitenaf. Het wordt moeilijk al die consultants nog bij te houden. Ik herinner mij uit mijn jeugd een gezegde: Alice in Wonderland, Fatima in den Aldi. Hans in het land van de consultants????

Gemeentelijke toelagen verminderen

Punt 12 gaat over de nominatieve toelagen. Dat is een lijst van organisaties die een toelage van de gemeente krijgen. De politiezone staat op die lijst, Juvenes, OKO, IDM en natuurlijk de kerkfabrieken. Maar het venijn zit hem in de staart. Hans Knop stelt dat deze lijst korter is dan vroeger, omdat hij een aantal organisaties tegen het licht wil houden, en onderzoeken hoe die op de lijst zijn gekomen. De huidige lijst krijgt de toelage, de rest moet (bang?) afwachten. Hopen dat ze ondertussen voort kunnen.

Let it snow

De N-Va fractie dient een voorstel in om een sneeuwstraat in te richten. Naar analogie met een speelstraat, maar dan als het sneeuwt. Hans Knop vindt dat er niets leuker is dan spelen in de sneeuw, en is het voorstel dan ook genegen. Hij stelt voor een werkgroep op te richten om de mogelijkheden te onderzoeken. Eens die werkgroep klaar is, kan de N-Va dan het punt opnieuw indienen als hun actiepunt. Hij wil immers niet met andermans pluimen gaan lopen.

Misschien Anuna De Wever in die werkgroep zetten. Om te zorgen dat we nog eens sneeuw zien.

Timothy en de blauwe zak

Timothy Debeir is geïrriteerd. Hij kan zijn blauwe zakken niet meer kwijt op het recyclagepark. Hij heeft gehoord dat dat zou zijn omdat er te weinig op straat wordt opgehaald. Raar. Eerst de historie met het grof vuil, nu dit. Hij vindt dat de dienstverlening almaar verslechterd. Straks mogen we ook geen karton meer aanleveren. Bovendien stelt hij, riskeert dit verbod ervoor te zorgen dat iedereen alles in de grijze container gooit, en er niet meer wordt gesorteerd.

Schepen De Donder was geamuseerd bij het begin van de tussenkomst van Timothy, maar gaandeweg kreeg hij door dat de blauwe zakken inderdaad niet meer werden aanvaard. Hij was duidelijk niet op de hoogte en keek vragend rond.

Gelukkig snelde Filip De Wilde hem te hulp. Die is afgevaardigde bij IDM, maar had blijkbaar niet voldoende gecommuniceerd. Het gaat om de stank. Volgens IDM liggen die zakken veel te rap te stinken, en dat kan niet op het containerpark.

Ah, zegt Timothy, bij de mensen mag het liggen stinken, maar op het containerpark niet????

Blijkbaar heeft IDM op eigen houtje de regels gewijzigd. Volgens Geert Roosenboom kan dit niet. De gemeente bepaalt wat kan worden aangeboden. Het schepencollege beslist, en IDM moet volgen. Niet andersom.

Timothy vult nog aan dat niet iedereen een ruime garage of bergplaats heeft om blauwe zakken op te stapelen. Bijvoorbeeld na een feestje, of juist voor vertrek op vakantie.

Francis De Donder gaat dit varkentje wel even wassen…

Contouren, plannen en geduld

Waarschijnlijk onbedoeld steekt Tom Schiettecat dan nog eens het vuur aan de lont. Hij heeft persartikels gezien waarin middenstanders klagen over gebrek aan inspraak over de vernieuwingen aan de markt. Terwijl inspraak toch hoog in het vaandel van schepen Withofs staat???

Jos Withofs neemt de voorzet in dankbaarheid aan, en geeft een overzicht van zijn agenda, telkens met de duur van de vergaderingen die hij al heeft gehad met de middenstanders.

En Tom is gerustgesteld.

Maar niet Geert D’Hooghe. Die blijft op zijn honger zitten voor structureel overleg met middenstand en KMO’s.

Waarop Jos zijn gebruikelijke antwoord bovenhaalt. We wachten nog om resultaten van studies, er is nog niets beslist, heb nog even geduld.

Dan wordt het onze burgemeester allemaal wat veel. Is er nog geen inspraak geweest? Gans de vorige legislatuur is er alleen maar inspraak geweest. Hij verwijst daarbij naar het project Groene Stroom en zwaait met de conclusies van die studie. Wij hebben die mee goedgekeurd roept hij de vergadering toe, en wij zullen ze uitvoeren, niet alleen praten.

Er komt nog inspraak, er is nog niets beslist. De contouren liggen vast, de invulling niet. Randparking: ja. Ondergronds of bovengronds? Dat weten we nog niet.

Ofwel: we gaan op reis. Waar het warm is. Met de boot, de auto, de trein, het vliegtuig? Dat weten we nog niet. Heb nog even geduld.

Thomas

Tenslotte: Thomas Bauwens is een beleefde jonge man. Ik denk dat hij even aan het mijmeren was over sneeuwpret, toen hem plots, tegen het einde van de vergadering aan, iets gevraagd werd.

Euh… Goedenavond zei hij.

 


2 reacties op “Bij U thuis mag het stinken, bij ons niet.
  1. GEORGES DE COSTER schreef:

    Een consultingsbureau voor dit en dan voor dat.
    Ik vraag me af wat en hoeveel dat allemaal kost.

  2. Boon bernadette schreef:

    Een sneeuwstraat,met wat houden jullie zich bezig,anders geen problemen in zele? Goed bezig

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top