De Vergadering
Belgen vergaderen veel, veel te veel. En er zijn veel vergaderingen waar minstens de helft van de aanwezigen tegen zijn zin aan deelneemt. De gemeenteraad is er zo één. Voor de meerderheid, en vooral het schepencollege is het alsof ze in een schietkraam zitten. Met als hoofdvogel de burgemeester. Vandaar dat ik denk dat de meerderheid daar niet graag zit.
De kunst is dan ook van enkel de broodnodige punten op de agenda te zetten, en liefst gemakkelijke punten. Ik heb het tot hiertoe éénmaal meegemaakt dat men het niet eens was over een punt. Ietwat verveeld vroeg de burgemeester: “Wadist? Wilt ge een stemming misschien?” Het contraire gemeenteraadslid antwoordde bevestigend. Op het gezicht van de burgemeester stond van alles af te lezen: “Allé, tis weer vanda”, “Met wat houdt die zich bezig?”. Hij geeft duidelijk tegen zijn zin de secretaris opdracht een stembeurt te houden. Als ge toch weet dat het voorstel genoeg stemmen haalt, is daar toch geen lol aan? “Allé, content nu???”
Tips en trucs
Maar één van de truken om de oppositie de wind uit de zeilen te nemen is om geen punt “opvolging” te voorzien. Ge hebt het punt “goedkeuring van het verslag van vorige vergadering”. Maar daar gaat het er enkel om te weten of het verslag dat de secretaris heeft opgemaakt, een correcte weergave is van wat er vorige keer gezegd en beslist is. Niets meer en niets minder.
De burgemeester weet dat, en meer, hij gebruikt dat subtiel, de lepen teen.
André weet dat niet, en laat zich telkens vangen. André houdt telkens voor de gemeenteraadszitting een fractievergadering. Hij doet dat bij hem thuis, want hij is toch maar alleen in zijn fractie. En dan bereidt hij zijn vragen voor betreffende het verslag. En telkens krijgt hij als antwoord: ge moogt gerust zijn André, we zijn daar volop aan bezig. En het verslag wordt goedgekeurd.
Anderen die zich aan André spiegelen, en ook al eens een vraag bij het verslag stellen, is hetzelfde lot beschoren. “De schepen is daar volop aan bezig, maar het is nog te vroeg om een resultaat te hebben”. Aangezien die vraag niet in het verslag zal komen, verdwijnt de vraag zo in de spreekwoordelijke doofpot.
Opvolging
Er is immers geen punt “Opvolging van het verslag van vorige vergadering”.
Het is logisch dat de burgemeester geen opvolging wil. Stel u voor dat dat punt op de agenda staat. Neem nu de quick wins van enkele vergaderingen geleden. Een tiental punten. Wanneer ik nu eens kijk zie ik alleen bij het punt “contact met de plaatselijke handelaars” vooruitgang. Toch als ik de folder van de Kouterkermis er op nalees.
Maar stel u voor dat al die punten één voor één onder het punt opvolging zouden staan vermeld. Telkens een schepen die het risico loopt rode kaken op te lopen. En vooral met ons Sabine en onze Serdar durft dat nogal eens uit de hand te lopen. De burgemeester zou volgens mij rap kramp krijgen in zijn tuitemondje wanneer hij al die brandjes zou moeten blussen.
Ik heb ergens gelezen dat vissen een geheugen hebben van 10 seconden. Ik vraag mij af of ze dat al eens bij politiekers gemeten hebben. Ik denk dat het wel langer is dan bij vissen. Om hun geheugen op te frissen, zou een punt “Opvolging” op de agenda van de gemeenteraad volgens mij kunnen helpen.
Maar Patrick Poppe wil geen opvolging, en ik kan hem begrijpen.
Het is Sabine.