De politie niet bellen voor roze olifanten.

Onze enquête “En wa wilde gij?” had nogal wat succes. We legden al een aantal punten voor aan het schepencollege, en publiceerden al het resultaat van een aantal punten in ons artikel “Zele krijgt een nieuw containerpark”.

In dat eerste deel hebben we al aandacht besteed aan een aantal infrastructuurpunten, en we gaan daar nog even op door.

Infrastructuur.

Roze olifanten.

Er wordt meer aandacht gevraagd voor zwerfkatten. Er is sedert 4 jaar een gemeentelijk project gestart. Je kan een vangkooi ophalen bij het gemeentebestuur, en de gevangen katten op kosten van de gemeente laten steriliseren. Daarna worden de dieren terug op dezelfde plaats uitgezet. Wist je trouwens hoe je een gesteriliseerde kat kan herkennen? De veearts maakt een knipje in het oor. Zo zie je dat.

Om misverstanden te voorkomen: bij mensen wordt dat niet gedaan. Dat knipje. Dus indien je iemand ziet lopen met een knip in het oor, dan is dat omdat iemand zijn piercing hardhandig heeft verwijderd. Ook die ringen in de oorlellen hebben hier niets mee te maken.

Voor honden moet je bij de politie zijn. Die werken samen met het asiel in Wetteren. Voor andere dieren kan je via de gemeentelijke website naar de juiste instantie doorklikken.

Toch nog een paar opmerkingen: indien je op de Zandberg een koe of een paard ziet, controleer dan even of het geen jaarmarkt is vooraleer te bellen. Indien er in je straat een zebra rondloopt, zou ik toch maar de politie bellen. Voor roze olifanten is dat dan weer geen goed idee.

De Kouter

De herwaardering van Kouter en co houdt toch wel veel mensen bezig. Lelijke pop-up winkels, slecht onderhouden publiciteitsborden, afval op straat, het hoort allemaal niet thuis in Zele. Het project Groene Stroom zou hier verbetering in moeten brengen. Hopen maar dat dat project echt stroomt, want stilstaande wateren…..

 

De wekelijkse markt

De dinsdagmarkt dan. De Zelenaar vraagt meer kramen, de marktkramers vragen meer Zelenaars. Schepen Raman zit daar voor een moeilijke opdracht. Hij doet zijn best, maar er komen steeds minder marktbezoekers. Dat is in alle gemeenten zo. En dan vinden een aantal marktkramers het de moeite niet meer. Klassiek voorbeeld van een vicieuze cirkel dus. De moraal van het verhaal: indien je wil dat er meer marktkramers komen, bezoek dan geregeld de markt…

Ik ben vandaag naar de markt geweest. Mooi weer, en feestdag. Er was veel schoon volk. Ik maak dan ook van de gelegenheid gebruik foto’s te maken voor Zeelse evenementen. Nu had ik daar een foto gemaakt van een dame met een wafel. Was die kwaad…. Dat kom ik niet veel tegen. Nu vraag ik mij af of er varkensvet in die wafels is verwerkt. Dan is die wafel haram en niet hallal. Misschien was die wafel een verboden vrucht???

Voetpaden

Aandacht voor de staat van de voetpaden. Voetpaden worden kapot gereden door auto’s die garages binnenrijden zonder dat er een oprit ligt. Daar gaat de gemeente wat aan doen. Mensen die een garage hebben zonder aangepaste oprit zullen worden aangemaand die oprit aan te vragen. Dat is niet gratis, maar het is wel verplicht. Pech dus voor wie niet in orde is.

Meldingen van losse tegels worden nu onmiddellijk opgevolgd. Zie je er eentje, bel dan naar de gemeente. En in 2017 is er een groter budget voorzien voor de vernieuwing van voetpaden.

Veldeken

Er is ook vraag om de verwarring tussen Veldeken en Veldekensstraat op te lossen. Bijvoorbeeld door terug te gaan naar “Klein Veldeken”, of voor “Meteolaan” te kiezen. Sedert de schorsing van de gemeenteraadszitting omwille van de straatnaamgeving op het Wijnveld, ligt dat wat delicaat denk ik.

Maar zo’n straatnaamwijziging heeft grote gevolgen voor de inwoners. Dat betekent adreswijziging, aanpassing drukwerk enzovoort. Ik vrees dus dat een straatnaamwijziging er alleen kan komen indien voldoende inwoners van de straat daarvoor een vraag stellen aan het gemeentebestuur.

Leegstand.

Een doorn in het oog van vele Zelenaars. Een Kruidvat in het leegstaand gebouw aan de Colruyt zou bijvoorbeeld niet slecht zijn. Nu weet ik wel dat de vraag al gesteld is aan Kruidvat, maar dat ze het niet zagen zitten. Gelukkig is er al een nieuwe invulling voor het Schoenpark in de César Meeusstraat.

De oude bioscoop zit  in privé handen. We hangen daar af van de eigenaar. Die moet nu dus een heffing betalen aan Vlaams Gewest en aan de gemeente. Spijtig genoeg is die heffing blijkbaar niet hoog genoeg. De heffing bestaat sedert 1 januari 2014.

Netheid

Wanneer ik door Zele rijd, krijg ik soms het gevoel dat een tandarts moet hebben wanneer hij iemand op bezoek krijgt met een totaal verwaarloosd gebit. Voor een tandarts moet het toch erger zijn om daarin te werken dan het voor een rioolwerker is om de puttekes te kuisen.

Indien je niet door hebt wat ik bedoel, rijdt dan eens door de Drieputtenstraat, en vestig uw blik op de gebouwen van het oude matrassen Star. Of bewonder de bouwput aan de oude gebouwen van Rubbens. En er zijn er nog.

In sommige steden is de aannemer verplicht grote bedrukte spandoeken aan te brengen. Daarop is dan een afbeelding aangebracht van de nieuw te realiseren situatie. Over de volle oppervlakte. Zo wordt het straatbeeld niet verstoord.

Het Schepencollege heeft hier oren naar, en zal dossier per dossier bekijken om dit als voorwaarde in de bouwtoelating te steken.

Grof vuil

Het terug invoeren van een grof vuil ophaling ziet het gemeentebestuur niet zitten. Maar je kan wel gewoon naar IDM bellen om grof vuil te laten ophalen aan 11 cent per kilo. In afwachting van het nieuwe containerpark vind ik dat wel een haalbare kaart. Tenslotte was die grof vuil ophaling ook niet elke week, en moest je noodgedwongen je afval zelf een tijdje bijhouden.

 

Parkeren.

De meeste mensen staan niet direct te juichen bij het zien van een parkeermeter. Een middenstander vindt het echter niet leuk wanneer alle parkeerplaatsen in de buurt van zijn zaak worden ingenomen door langparkeerders. Er is iets voor te zeggen.

Nog veel irritanter is dat aan sommige winkels mensen dan maar dubbel gaan parkeren. Al is het maar om een praatje te slaan. Op de Kouter zijn er verschillende winkels waar je dat voor kan hebben. Om juist maar een brood te halen, 2 minuutjes.

Het is gelijk hoeveel minuten, het mag niet. De burgemeester heeft dat doorgegeven als actiepunt aan de politie. Men weze verwittigd.

Het verenigingsleven.

Er is nogal vraag naar een tent ter beschikking van verenigingen. Die is er, maar enkel voor verenigingen. Er zijn tentenverhuurders actief in Zele, en de gemeente wil de eigen middenstand geen concurrentie aandoen.

Onze kerken

Er is ook vraag om de kerken meer open te stellen voor niet-religieuze activiteiten. Wie mijn verslag van de gemeenteraad heeft gelezen, weet dat er hierrond één en ander in beweging is.

 

Dit artikel wordt ondertussen te lang om nog twee zware punten te behandelen. Dat zal voor een derde deel zijn.


3 reacties op “De politie niet bellen voor roze olifanten.
 1. Van Swalm Claudine schreef:

  Weeral een goed verstaanbare tekst , vind het fijn en kijk er steeds naar uit . Bedankt

 2. Dewaele schreef:

  Beste
  Wat komt er in het schoenpark?

 3. admin schreef:

  Hey,
  ik ben zelf niet helemaal zeker, maar het zou een winkel voor allerlei huishoudelijke apparatuur zijn. Het gerucht gaat dat het een Super 5000 zou zijn, zoals in Hamme.

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top