De publieksvragen uit het Beweging.Net debat.

Beweging.net heeft alle vragen die niet konden worden beantwoord tijdens het debat op het internet gezet. Het zijn er veel. Maar een aantal liggen mij nauw aan het hart. Ik wil er vanuit ons programma en visie toch enkele beantwoorden.

1 Wij hebben een Turkse schepen van integratie, hoe is het mogelijk dat ons integratiebeleid compleet mislukt is?

Wij zijn er niet in geslaagd onze bevolking met migratie-achtergrond ervan te overtuigen dat integratie op de lange termijn voordelen heeft. Zij hebben ook te weinig goede rolmodellen. Daarom is een initiatief als ZEJO zo belangrijk. Wij moeten meer inzetten op informatie en overtuigen van de ouders dat vanaf prille leeftijd het aanleren van de Nederlandse taal belangrijk is om goede schoolresultaten te kunnen behalen. En inzetten op regelmatig bezoek van de kleuterschool, en bij uitbreiding kinderopvang in de Nederlandse taal.

6 Alles gaat percenten omhoog, waarom de gemeentebelasting niet? Is dit electorale schrik?

Het verhogen van de gemeentebelasting is tegen ons DNA, en kan slechts als allerlaatste redmiddel. Dat heeft niets met electorale schrik te maken. Indien we die al zouden hebben.

8 Frank, je spreekt over wijkbudget dat wijken zelf kunnen inzetten. Hoe hoog zet je dat dan, want nu krijgt iedere wijk met moeite 1500 kopies om reclame te maken voor haar activiteiten + kleine bijdragen voor wijkwerking die onvoldoende zijn

Het gaat er niet om hoe hoog dat budget is. De bedoeling is dat de wijken zelf met projecten naar voor komen, en bij goedkeuring daar budget voor krijgen. We denken daarbij niet zozeer aan wijkfeesten (hoe waardevol en belangrijk die ook zijn), maar aan structurele projecten die de wijk aangenamer om wonen maken.

41 Waarom altijd sociaal wonen en geen betaalbare woningen voor mensen die daar niet voor in aanmerking komen?

Wij hebben met Zele de norm voor sociaal wonen bereikt. Daarom wil Open VLD niet zozeer meer sociale woningen, maar wel de bestaande degelijk onderhouden en vernieuwen. Maar er moet wel degelijk ook ingezet worden op betaalbare woningen buiten het sociale huisvestingcircuit. Wij willen op de site VHVD kleine goed uitgeruste maar betaalbare woningen, speciaal gericht op ouderen, alleenstaanden, startgezinnen. Beschikbaar voor iedereen, en zeker voor niet voor een sociale woning in aanmerking komt.

25 Goed of beter armoedebeleid kan enkel door de mensen zelf erbij te betrekken. Luisteren naar ervaringsdeskundige is noodzakelijk

Ons Huis van het Kind Rotz heeft daar al zeer goed werk in geleverd. De uitbreiding en versterking van Rotz is een van de speerpunten van ons programma, en ligt mij persoonlijk nauw aan het hart.

28 Aan allen: Als u aan de macht komst: Houdt u de Gemeentelijke school dan in stand? 

De gemeentelijke school levert hoge kwaliteit in het onderwijs. Vanuit Open VLD is het sluiten zeker niet aan de orde. Integendeel. Dit is zelfs geen discussiepunt.

17 Nederlandse lessen, akkoord, maar hoe ga je de mensen er krijgen? Het cultuurverschil is zo groot dat de vrouwen zonder hun man de lessen niet mogen volgen. De leerachterstand in het middelbaar begint in de kleuterklas door de taalachterstand, hoe dit aanpakken?

Deze vraag raakt de kern van het probleem aan. Wij denken dat de klassieke Nederlandse les niet werkt. We hebben nood aan activiteiten die in de interessesfeer van de doelgroep liggen, en het leren van het Nederlands als een (belangrijk) bijproduct hebben. Dat is niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. De taalachterstand in het kleuteronderwijs willen we aanpakken door het uitbreiden van het aanbod Nederlandstalige kinderopvang tot 3 jaar, en het stimuleren van regelmatig volgen van kleuteronderwijs. Door informatie te geven over het belang ervan voor de volledige schoolcarrière.

 

Mijn excuses dat niet alle vragen een antwoord kregen. Zoals gezegd zijn er nu eenmaal interesse- en expertisegebieden. De tijd is ook kort. Maar ik hoop dat de vragen die wel in dit stukje voorkomen toch een duidelijk antwoord kregen. Ik blijf ook beschikbaar voor verdere uitleg, nu en na 14 oktober. Mijn facebookpagina ‘Beethoven’ is daarvoor de kortste weg.

 

Dirk ‘Beethoven’ Van de Vyver

Open VLD plaats 23

Altijd dankbaar voor uw stem en vertrouwen.


2 reacties op “De publieksvragen uit het Beweging.Net debat.
 1. Alfred schreef:

  Ongeveer een week geleden gelezen op de facebook pagina van “Zeels nieuws”, Patrick Bauwens die schrijft over de winnaars van de verkiezingen van 2012 als reactie op het feit dat er zoveel partijen deelnemen aan de verkiezingen op 14/10. En samenkletsen van partijen om toch de winnaars maar uit de coalitievorming te houden.
  Ben eventjes de archieven ingedoken en wat levert dit op. Een overwinnaar is iemand die een betere score kan voorleggen dan de vorige keer. CD&V heeft op 14/10/2012 8 zetels behaald (24,53% van de stemmen) bij de vorige verkiezingen waarbij ze ook als CD&V opkwamen op 8/10/2000 behaalden ze eveneens 8 zetels (25,42%).
  2006 mag je niet nemen want dan zijn ze in kartel met NV-A naar de kiezer getrokken. Heb dit eens aan mijn kleinzoon die in het derde leerjaar zit voorgelegd. In welk jaar was die partij nu het best? Wel procentueel gezien was dit 2000, hoe kan je dan twaalf jaar later met een lagere score van een winnaar van de verkiezingen spreken? Daarentegen NV-A die scoren van 0 zetels, was de eerste keer dat ze alleen opkomen in 2012 direct 4 zetels (14,04%) dat waren de winnaars.
  Samenkletsen, CD&V en NV-A hadden hun lot vooraf aan elkaar verbonden, een Siameese tweeling als het ware. Samen halen ze 12 zetels, 2 tekort voor een nipte meerderheid om een ruime meerderheid te halen is er nog een partij nodig. Dan spreken we al van 4 partijen, ook samenkletsen maar?
  6 juli 2018, Beethoven kiest kleur en Tuur moet naar de biecht. Ik denk dat Tuur nogmaals naar de biecht moet. Mijnheer pastoor zal niet weten waar hij het heeft, 2de biecht van het jaar en 2 keer dezelfde persoon.
  Waarom? Wel, een tweetal maand geleden zat ik op een Zeels terras te genieten van mijn “Duvel” rug aan rug gezeten met een nogal luidruchtig iemand. Niet teveel aandacht aan besteed, maar toen hij het over een andere boeg gooide en de plaatselijke politieke toer opging spitste ik toch mijn oren. Hij verkondigde dat we in feite in oktober niet meer hoefden te gaan kiezen. Ah neen was het verbaasde antwoord van zijn toehoorders en waarom dan niet? Wel er is al een coalitie gemaakt, ene om ons er terug buiten te houden. Ongeloof, straffe uitspraken, schandelijke toestanden in het landelijke Zele. Herkende ik daar een supporter die dezelfde weg opging als hun trainer, Calimero, zij zijn groot en ik ben klein? Of was het een uitgekiende strategie, stem op ons en dan zien we wel.
  Twee maand verder, Zele jaarmarkt. De heuse dj toestanden waarmee CD&V uitpakt op de jaarmarkt waarbij ze de doorgang zo smal mogeijk proberen te maken opdat toch iedereen stapvoets hun stand zou voorbij gaan lukt aardig. Wat me daar opvalt is dat hun k(n)opman aan diegenen die het horen willen verklaart dat hij op 1 januari de nieuwe Burgemeester van Zele zal zijn. Hmm, de verkiezingen zijn toch pas aanstaande zondag. Ofwel getuigt dit van een hoogstaande zelfzekerheid, ongelooflijke arrogantie of is er sprake van een voorakkoord. Of misschien wel een combinatie van de drie omwille van het feit dat er al een voorakkoord is gemaakt. Want de uitspraak van Tuur indachtig liep ik ook mijn oude schoolmakker van op “Den Bunder” tegen het lijf. Patrick zoals steeds voor iedereen aanspreekbaar, ik moet je wat vragen, maar heel eerlijk zijn, is er sprake van een voorakkoord van je partij met eender welke andere partij? Een lach waarbij de disco stand van CD&V in het niets verdwijnt, schuddebollend een duidelijke neen bedoelend, in de verste verte niet zegt hij nogmaals.
  Speelt CD&V een partijtje Stratego waarbij Tuur er als verkenner is op uitgestuurd om de bommen te detecteren? Je weet toch Tuur dat die verkenners niks anders dan “kanonnenvoer” zijn… Als we de logica dan doortrekken kunnen we veronderstellen dat CD&V met hun k(n)opman die de zelfzekerheid zelve is wat betreft het Burgemeesterschap vanaf 1/1/19 dat ze hun tegenstanders zand in de ogen strooien maar ondertussen zelf een voorakkoord hebben afgesloten. Dan kunnen we ons inderdaad afvragen waarom Zelenaars nog moeten gaan kiezen. Tuurlijk moeten we nog gaan kiezen om zulk soort toestanden af te straffen. Steek er een stokje voor, of ik zou zeggen een hele boom zodat hun k(n)opman terug met beide voeten op de grond terecht komt.
  Ik en mijn vrouw stemmen voor het jong “open” geweld in Berlare. Mijn kinderen en hun partners doen wat ze willen, maar liefst niet op een partij die een voorakkoord op zak heeft.

 2. Anoniem schreef:

  @Alfred
  😂
  Ach. Waar je niets van afweet moet je niets over vertellen, is mij altijd gezegd. Nogal flauw om dergelijke analyses te publiceren zonder te weten waar je over spreekt of zonder er zelf bij te zijn. Ik hou me liever bij feiten en zo heb ik er geen enkele gelezen in je reactie. Behalve dan misschien je cijfermateriaal. Lastercampagnes worden door de mensen echt niet meer gewaardeerd…

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top