En de zotste stond van voor

Trouwen in de kerk

Mijn trouwe lezers weten al dat ik werd uitgenodigd voor een trouwpartij in Minderhoute. Omdat mijn dochter werd gevraagd een stukje tekst voor te lezen, heb ik mij vrijwillig aangeboden om haar te vergezellen naar de kerkelijke inzegening. Niet in Minderhoute, maar op een andere parochie.

Ik had al eens stiekem gekeken wat zij moest voorlezen. En ik was dus al een beetje voorbereid. Maar in de kerk zelf, voelde ik mij een beetje Hans Knop. Die valt ook geregeld van zijn stoel van het verschieten.

Er werd voorgelezen uit het boek “Wijsheid van Jezus Sirach”. Ik had nog nooit gehoord van die mens, maar ik wil u zijn woorden niet onthouden. “Een zwijgzame vrouw is een geschenk van de Heer, innerlijke beschaving is iets onbetaalbaars. Een ingetogen vrouw is dubbel zo bekoorlijk, niets weegt op tegen haar zelfbeheersing.”

Monseigneur Leonard

Ik ben er zeker van. Als die pastoor zijn preek houdt bij Lieven Van Gils, vallen er direct een paar topless vrouwen binnen om water over zijn hoofd te gieten.  Uit flesjes in de vorm van de heilige maagd. Aartsbisschop Leonard kan er van meespreken. Die kreeg al zo een feministische bolwassing.

Ole ola

En onwillekeurig moest ik denken aan een zinsnede uit het liedje van Raymond van het Groenewoud. In “Liefde voor muziek” zingt hij: “en de zotste stond van voor. Ole ola.” Dat zinnetje kreeg voor mij een nieuwe betekenis.

Maar zoals mijn broer zegt: “Als mijn vrouw zwijgt, dan weet ik dat ik iets heb misdaan. En dan is het meestal veertien dagen beeld zonder klank.”

Geen gemeentegeld meer voor lege kerken

Geen wonder dat onze kerken leeglopen. Het is dan ook hoog tijd om een aantal van die gebouwen een andere bestemming te geven. Dat heeft twee voordelen: de gemeente moet de verliezen van de exploitatie niet meer dragen, en het gebouw kan worden gebruikt bijvoorbeeld als feestzaal, repetitieruimte enzovoort.

Vluchtelingen

Ik was ook op de avond over vluchtelingen  in de Welle. Prachtorganisatie, zeer veel volk. Mijn complimenten. Maar één ding stuit mij tegen de borst. We mogen volgens de man van Fedasil niet meer spreken over asielzoekers. Nee, het zijn nu “verzoekers om internationale bescherming”.

Volgens mij hebben wij in België een geheim agentschap voor verdoezeling. Het AVV. Die denken dat  elk duidelijk woord dat het denigrerend of kwetsend is. En vinden dan een nieuwe term uit. Wat is er nu weer mis met asielzoeker? Waarschijnlijk is het de link met dierenasielen die ze kwijt willen. Ik weet het niet.

Een VIBBER

Wat ik wel weet, is dat “verzoeker om internationale bescherming” moeilijk in de mond ligt. Dat is bovendien te lang. Die mens van Fedasil gaf ook niet de indruk er blij mee te zijn. Maar geen nood. Ik denk dat ze binnenkort daar een letterwoord woord voor gaan gebruiken. VIB. In spreektaal wordt dat dan gauw een vibber. Hoeveel Vibbers telt uw gemeente?

Maar we gaan moeten oppassen. Wanneer iemand u een VIP arrangement aanbiedt, gaat ge goed moeten opletten dat het geen VIB arrangement is. Je zou wel eens  op een parking in een koelwagen kunnen belanden, of in een tentje in het Maximiliaanpark.

Hoop doet leven

Tenslotte is er ook goed nieuws. Een aantal mensen blijft ijveren voor de Kouter als woonwinkelstraat. En bij de BUB is er daarrond geen fatalisme. Zij willen de straat herinrichten met brede voetpaden en fietspaden. Alle bewoners met oneven huisnummer krijgen een brief in de bus met de opdracht hun huis drie meter achteruit te schuiven.

Het alternatief is enkel auto’s toe te laten die minder dan één meter breed zijn.


Een reactie op “En de zotste stond van voor
  1. Alfred schreef:

    Schitterend!

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top