Na de Brexit een Zelexit ???

Verandering

Tijd voor verandering. Het is een veelgehoorde kreet. Maar wat moet er veranderen? Verandering voor de verandering? In Engeland wilden ze ook verandering. De regering liet zich overtuigen een referendum te organiseren. En de bevolking liet zich overtuigen uit de Europese unie te stappen. Volgens sommigen hebben de Russische geheime diensten in de sociale media daar serieus aan meegewerkt. Hoe dan ook, de Brexit is een feit. Vele Engelsen zijn ondertussen van gedacht veranderd, maar dat is te laat. Tante Théresa May probeert nu Margaret Thatcher te overtreffen als stoere madam. Maar op de beurs is het Britse Pond al ferm in waarde aan het zakken.

Europa geeft niet toe

Volgens mij zal Europa niet toegeven. Net zo min als Europa ooit zal toegeven aan de erfgenamen van Yves Leterme in het ARCO debacle. Kris Peeters zal daar niets aan veranderen.

Debatavond

Ik ben naar de UNIZO debatavond voor de lijsttrekkers geweest. Ze waren er niet allemaal. Niet iedereen wil in de leeuwenkuil worden gegooid. Hoewel de ervaren Rik Van Cauwelaert de teugels goed in handen had.

Toegegeven, ik ging vooral om te kijken of er echt andere programmapunten werden verdedigd dan in ons eigen programma.

Maar ik heb vooral gehoord dat er eensgezindheid was over de toekomst van Zele. En hoewel de moderator bij het begin had gezegd dat het over de toekomst ging gaan, niet over het verleden, was het grootste discussiepunt: waarom is het dan de laatste 18 jaar burgemeesterschap van Patrick Poppe niet uitgevoerd? Waarop onze burgemeester fijntjes reageerde dat in die 18 jaar elk van de vraagstellers wel eens in de meerderheid had gezeten.

Verschilpunten?

Nee, om te weten waar de verschilpunten liggen, kunt ge beter de stemtesten van de verschillende kranten eens doornemen. En vooral ook kijken wat de partijen en/of lijsttrekkers hebben geantwoord. Mij is bijvoorbeeld opgevallen dat een partij zeer groot belang hecht aan wijkraden. Maar wanneer in De Stem van Vlaanderen van HLN en VTM volgende stelling wordt naar voor gebracht: “Wijkbegrotingen invoeren waarbij inwoners zelf rechtstreeks bepalen waarvoor het geld wordt gebruikt”, is de lijsttrekker van diezelfde partij niet akkoord. Dat lijkt op wel luisteren, maar wij beslissen toch. Of zoals Zelenaars zeggen: “Ze doen toch hun eigen goesting”.

Goed beheer

Ik woon in de Kapellestraat, en ik woon hier graag. Er kan veel verbeteren aan mijn huis. Maar indien ik nu alle verbeteringen ineens uitvoer, ben ik failliet. Dan moet ik mijn huis verkopen, en op termijn bij het OCMW aankloppen.

Zo gaat dat ook met het besturen van een gemeente. In de juiste richting voortdurend verbeteren, rekening houdend met de mogelijkheden. De financiën van onze gemeente zijn in orde. Er zijn voldoende reserves voor zaken als het pensioen voor ambtenaren. Het grote probleem is dat het inkomen van de gemiddelde Zelenaar te laag is. Dat betekent dat de gemeente minder inkomsten heeft. En op Ronse na de armste gemeente van Oost-Vlaanderen is. Daarom moeten wij mensen met een hoger inkomen in Zele houden en aantrekken. Meer sterke schouders om de lasten te dragen. Om meer middelen te hebben om sneller te gaan.

Stabiel bestuur

We moeten ook een stabiel bestuur hebben. Geen coalitie met 5 of 6 partijen. Op dat vlak zijn we slecht gestart. Samen met Haaltert hebben we de meeste partijen die opkomen. Nog een geluk dat niet alle bomma’s op een lijst willen excuustruzen. Alhoewel een ZUZ wel zou kunnen. Zeelse Unie/Union Zeloise.

Moeilijk besturen

Veel partijen is goed voor de democratie, maar het maakt besturen verdomde moeilijk. Hoe meer kiezers op een “grotere” partij stemmen, hoe stabieler de meerderheid. Welke die ook weze. En hoe sneller dingen zullen worden gerealiseerd.

Mijn keuze

Ikzelf heb gekozen om mij verkiesbaar te stellen op de lijst van Open VLD. Omdat hun programma meest overeenkomt met mijn opvattingen en doelstellingen. Welke die zijn, kan u ontdekken in verschillende artikels op deze blogpagina.

En indien de grote veranderingen waarover wordt geroepen, enkel neerkomen op hetzelfde programma, maar met andere personen op andere stoelen, gaat onze gemeente beter niet op avontuur. We moeten integendeel voortbouwen op wat we reeds bereikt hebben. Rechttoe rechtaan, zonder omwegen.

Zelexit? Nee dank u

Er zijn al genoeg Britten met een kater na de Brexit. Voor mij hoeft geen Zelexit.

 

 

Dirk “Beethoven” Van de Vyver

Lijst 6, Open VLD, plaats 23

Blij met elke voorkeurstem !!!!


5 reacties op “Na de Brexit een Zelexit ???
 1. baziel roezemoes schreef:

  Ik zal U blij maken.

 2. admin schreef:

  Mijn eeuwige dank!!!

 3. Alfred schreef:

  Veranderen om te veranderen, kan je doen met je kapsel, kledij of in je tuin als je er met de grove borstel wil doorgaan.

  ‘Verandering van spijs doet eten’ is nog een oud gezegde, maar dat heeft dan weer betrekking op iets anders en als goed Christen is het mijn plicht hieraan te verzaken… dus roepen dat het tijd is voor verandering zonder enige reden, toch liever niet.

  In de (plaatselijke) politiek?

  Wat is er in feite verkeerd gelopen de afgelopen 6 jaar in Zele? Mijn vader zaliger, voorwaar een wijs man, dan toch in mijn ogen want welke zoon kijkt niet op naar zijn vader (en uiteraard moeder), gaf me altijd de raad wanneer ik voor een dilemma stond, schrijf zowel alle mogelijke voor- als nadelen op in 2 kolommen, dan kan je makkelijker tot een eerlijk besluit komen.

  Je kan dit ook doen voor het beleid van onze politici over een periode van de afgelopen legislatuur. Elke Zelenaar schrijft het maar op, wat is er ten goede veranderd en wat kan beter. Ik ben ervan overtuigd dat hier de zijde van de pro’s zonder moeite zullen overwinnen. Misschien wel op meesterlijke wijze zoals “The Wolfpack” van Patrick L. de laatste jaren het wielergebeuren overheerst. Je zal zoals overal in Vlaanderen wel een slecht voetpad vinden of onkruid langs de kant van de weg. Dat hebben we zelfs in Berlare. Leuteren kan je over alles.

  Ik was ook een geïnteresseerde aanwezige vorige week tijdens het Zils Kopstukkendebat” in Sporthal de Zeven. Vooreerst de afwezige kopstukken hadden totaal ongelijk als ze dachten niet aan het woord te komen. BUB heeft zijn zegje kunnen doen zoals de andere aanwezige partijen. Daar zorgde de moderator voor.

  Het debat zelf verliep op een rustige, beschaafde toon, af en toe wat prikken uitdelen vanuit de oppositie naar de coalitie en uiteraard een prikje of rechtzetting terug sturen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Waar ik me dan als buitenstaander wel aan ergerde was het feit dat ze het soms ver gingen zoeken om toch maar de andere ergens van slecht bestuur te kunnen betichten. So be it.

  Maar waar ik toevallig wel wat kan over zeggen is over het feit dat er een partij zei dat ze (als enige) bij alle 8400 huizen in Zele hebben aangebeld voor een bevraging. Echter bij een van mijn kinderen heb ik 2 jaar geleden van een andere partij ook een vragenlijst gezien waarbij die hun “Oor” te luisteren legde bij de Zeelse bevolking om hun verkiezingsprogramma daar naar aan te passen. Je kon ook zeggen, zoals partij … hebben ook wij ons “oor” te luisteren gelegd… bij de Zeelse bevolking.

  De schietgeweren en wolfijzers, drugdealers en louche figuren die op de Kouter een vertrouwd beeld zijn volgens sommige kopstukken, waarschijnlijk is het in de Antwerpse haven niet meer veilig en hebben ze Zele uitgekozen om hun handeltje verder te exploiteren, we liggen hier trouwens ook aan het water, tussen Durme en Schelde. Ik zag naast mij iemand met een atoma schriftje waarin hij tekeningen maakte, waarschijnlijk hebben we binnenkort een nieuw strip-avontuur met de plaatselijke kopstukken in een al dan niet verdienstelijke hoofdrol.

  Het is zoals Dirk schrijft, indien elke Zelenaar zijn eigen geldbeugel zou beheren zoals de oppositie het wil, dan staan de Zelenaren binnen de kortste keren rijen dik aan te schuiven bij het OCMW om een leefloon te bekomen. Je kan nu eenmaal niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt, dat krijg je zelfs een kind van 5 eenvoudig uitgelegd.

  Applaus en bloemen, einde debat. Met een bang hartje mijn fiets genomen, gelukkig moest ik richting Berlare uit en niet de Kouter over fietsen. Op kamershoek kwam er plots iets het veld uitgelopen, bleek het een klein konijntje te zijn. Mijn hart stond effe stil. Een versnelling hoger geschakeld en gelukkig keek Katja me wat verderop recht in de ogen. Het was alsof ze me “gewoon doen” toefluisterde. Dat heb ik dan ook gedaan en ik heb me nog een frisse Duvel  gaan halen in mijn stamcafé waarbij mijn verhalen die avond gehoord in Zele op ongeloof onthaald werden. 

  Ondertussen heb ik ook mijn stemtest gedaan en dat gaf me een bevredigend gevoel. Dus gewoon ook eens doen zou ik zeggen.

  Groeten,

  Alfred

 4. admin schreef:

  Heel mooi….

 5. Claudine Van Swalm schreef:

  Wat Zele mankeert is een goede huismoeder , brexit of niet ….ik kom juist van Frankrijk waar de Engelse massaal huizen kopen …. niks voor niks als men de Franse wet bekijkt ! Ik hoop alleen maar dat er een sterke ploeg ( partij ) het opneemt voor de arme Zelenaar …. of men nu blauw- appelgroen of gelijk welk kleur het is ….ik hoop dat het niet een mengelmoes van kleine partijen word want dan pas zitten wij in de ( sorry ) de SCHIT …..

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top