En wa wilde gij?

De ondergrondse parking

In juni kregen jullie de gelegenheid je mening te geven over een ondergrondse parking onder de nieuw te bouwen sporthal. Tussen het schrijven van 2 symfonieën door maakte Beethoven even tijd om jullie antwoorden te verwerken op zijn overjaarse abacus. En hier zijn de resultaten.

Er kwamen 61 antwoorden binnen. Dat mag een succes worden genoemd, al zeg ik het zelf.

Daarvan hadden er vijf geen mening, 47 vinden dat er een parking moet komen, en 9 vinden dat er geen parking moet komen. Dat betekent 77% voor, 15% tegen en 8% geen mening. Een meerderheid waarvan elke politieker droomt.

De vraag dan of je die parking ook zou gebruiken.

Van degenen die geen mening hadden (5), zouden er 3 gebruik van maken, 1 komt daar nooit, en 1 zou hem niet gebruiken.

De ja-stemmers: 2 komen daar nooit, 3 zouden hem niet gebruiken, 42 zouden hem gebruiken. Dat betekent dat 89% van de ja-stemmers hun auto daar zouden parkeren.

De nee-stemmers: 1 komt daar nooit, 7 zouden er geen gebruik van maken, 1 zou er wel gebruik van maken.

Dus in totaal zouden er 46 van de 61 gebruik maken van de parking. 75%

De derde vraag (moet de Zandberg een groot verkeersvrij plein worden) was, ik moet het bekennen, een controlevraag om het waarheidsgehalte van de antwoorden te beoordelen. Blijkt dat de antwoorden een hoge geldigheid hebben. Hoe we dat weten? Dat zijn de truken van foor, en daar zwijgen we over.

Deze informatie moet toch elke beleidsmaker eens laten nadenken denk ik dan. En dat het te duur zou uitvallen? Beethoven wil met iedereen de discussie aangaan over dat onderwerp, ook met de groene jongens.

En dan nog

Gisteren zag ik nog een berichtje passeren in een Zeelse facebookgroep. Een foto van een mooi gemaaid grasveld op het kruispunt van Ommegangstraat en Veldekensstraat. De auteur (Joris Van Damme) vroeg zich af of dat nu een gevolg is van het gezaag op de facebookgroepen of niet. Tegelijk wou hij ook eens iets positief zeggen, dat doen we per slot van rekening te weinig.

Ik geef hem gelijk, en ik kan ook zijn vraag beantwoorden. Ja, de gemeente luistert.

In de kelders van het gemeentehuis zit niet alleen Pietje Precies (die van de plannetjes uit Napoleons tijd met alle voetwegen erop). Daar zit ook Jan Van Oor. Die heeft drie computerschermen op zijn bureau.

Het eerste scherm staat constant op Zeels Nieuws, het tweede op de Zelenaar met een stem. Waarvoor het derde scherm dient wordt geheim gehouden, maar ik weet wel dat hij ondertussen op level 3.002 zit op Candy Crush.

Zijn taak: telkens er iets verschijnt dat de gemeente raakt, alarm slaan. Daarvoor heeft hij een telefoon met speeddial, ééntje voor de burgemeester, en ééntje voor elke schepen. De politiecommissaris staat ook in het lijstje.

Bij een alarm logt de betrokken functionaris onmiddellijk in. Onder schuilnaam natuurlijk, en onderneemt de nodige actie.  Die schuilnamen ken ik niet, maar ik zou er wel enkele kunnen verzinnen: Guy De Gever, Dirk De Juni, Sabine Laagstam, Luc De Pint, enzovoort.

Ik ben zeker dat ze nauwlettend in het oog houden wat er allemaal geschreven wordt. En Joris, dat moet zelfs geen gezaag zijn.

Zele zaagt

Maar Zelenaars zijn Zelenaars. Een foto van burgemeester en schepen bij de werken aan de nieuwe kleedkamers van Heikant, je kan er donder op zeggen dat er 2 minuten later iemand zegt dat de kleedkamers van de VHVD op niets trekken. Wij kunnen nooit eens blij zijn met iets. Het glas is altijd halfleeg.

Wel, Dirk Roels heeft Beethoven uitgedaagd: Waar zit Beethoven? Ik ga hem alleszins niet zeggen waar ik zit, want ik zit op café, en dan kost mij dat weer een pint.

Maar ik dacht zo, wat indien we nu eens een inventaris maken van wat de Zelenaar wil gerealiseerd zien? Dan weten ze op het gemeentehuis ineens wat we willen. En moeten we niet meer zagen. Er moet iemand het initiatief nemen, en Beethoven voelt zich aangesproken.

We gaan dus nog een “kleine” rondvraag doen. Iedereen kan iets aanduiden waarvan hij denkt dat het wonen in Zele aangenamer zou worden. In een positieve sfeer. En dat uw badkamer baat zou hebben bij een jacuzzi telt niet mee.

Ik verbind er mij plechtig toe al uw antwoorden over te brengen aan het gemeentebestuur. En ze op te volgen. Laat ons afspreken dat we dit naamloos doen, en dat er geen partijpolitieke spelletjes worden gespeeld. Ik ga mij ook niet belachelijk maken door onnozele voorstellen door te geven.

En het is als bij een trouw: dat iedereen die bezwaren heeft, nu spreekt, of voor altijd zijn mond houdt.

Dus laat weten wat volgens jou nuttig en noodzakelijk is om Zele leefbaarder te maken en we doen er wat mee. Positieve actie.

Klik op start om je voorstel in te dienen

[os-widget path=”/dvandevyverzele/aangenamer-leven-in-zele” of=”dvandevyverzele” comments=”false”]


16 reacties op “En wa wilde gij?
 1. Ex zelenaar schreef:

  Limiet op aantal nachtwinkels en gokkantoren. Ook het aantal vzw’s loopt de spuigaten uit

 2. De leenheir schreef:

  Beste,
  Hierbij zou ik willen voorstellen voor de veiligheid in Zele ,om al de bloembakken en andere opstakels te verwijderen van de RIJBAAN,ja van de rijbaan ,en niet om sneller te rijden maar dit omdat vele van de zelenaren zich mateloos ergeren en zelfs schrik hebben om bepaalde straten door te rijden,denk hierbij ook eens aan bussen ,vrachtwagens al dan niet met aanhangers ,de ouderen,de jongeren die pas leren rijden ,straten zoals lokerenbaan ,dedermondse baan zijn ronduit gevaarlijk,om over het mllieu(baan wordt maar voor 50 procent gebruikt! En moet daarom dubbel zo vlug vervangen worden! En ook betaald worden met onze belastingsgeld,waarom niet met verkeersdrempels werken dan kan iedereen tenminste op zijn eigen rijvak blijven wat veel veiliger zou zijn.nu ben je verplicht om te slalommen!
  Iemand die het goed meent met Zele

 3. Van Swalm Claudine schreef:

  Hier in Zele mag men afkomen met gelijk welk voorstel om onze gemeente aantrekkelijk te maken . Het is en het zal een droom wezen . Zele is bekakt en bescheten …. Hopeloos geval 😉

 4. Guy Van Der Burgt schreef:

  De lokale poltie zou strenger moeten optreden tegen het wildparkeren in vele straten. Vooral op Denseemondsebaan waar het nu al een slalom van je welste is. Veldekensstrat is ook zo eentje. Ter hoogte van twee Turkse winkels in de Oudburgstraat waar er zelfs op het trottoir en fietspad aan de linkerkant geparkeerd wordt. En het mag gezegd worden, meestal zijn het auto’s met vreemde nummerplaat of met kraaltjes aan de spiegel !

 5. Dirk schreef:

  De Veldekensstraat en Veldeken geven verwarring bij Postbodes, koerierdiensten en zelfs deurwaarders. Daarom het voorstel om VELDEKEN om te dopen tot ofwel klein veldeken (zo was het ooit) of om te dopen tot de METEOLAAN gezien de aanwezigheid van het meteopunt van het KMI.

 6. jos withofs schreef:

  Ik maal op dit moment een trip door het Maya deel van Mexico; vandaag bezocht ik het splinternieuwe Museo del Mundo Maya en raad eens…volledig onderkelderd met een ondergrondse parking !

 7. Van Swalm Claudine schreef:

  Beste Jos , wij zitten niet in Mexico maar in Zele . Een ondergrondse parking kost heel wat ! Wij zijn nu al genomineerd als tweede armste gemeente van Oost- Vlaanderen , niet om trots op te zijn …. Laat ons niet ondergronds werken maar daar waar er problemen zijn . Ikzelf blijf erbij dat men in Zele voor grote beslissingen een referendum zou moeten houden , is democratisch en de burger voelt zich erbij betrokken .

 8. André Malfliet schreef:

  Niet de Zandberg autovrij maar wel de Markt

 9. Els Willaerts schreef:

  Wij hebben een zaak in Zele en in het centrum van St- Niklaas .dus kan vergelijken… Vind Zele 5 sterren ivm St- Niklaas wat betreft hetgeen ze doen voor de middenstand, laat de markt zoals ze is.Sint- Niklaas is een mooi voorbeeld dat een ondergrondse negatief is voor de middenstand!

 10. roels annic schreef:

  in de bosstraat en heikant het zwaar verkeer weren ,de grond trilt als ze voorbij rijden ,de bloembakken en voegen scheuren gewoon ,

 11. Stephan H schreef:

  Er moet idd iets gedaan worden aan de lokerenbaan. Ronduit gevaarlijk. Of ze rijden je van de baan of ze steken je rechts over het voetpad voorbij.

  Ik ben sinds vorig jaar een nieuwe zelenaar en heb het nog nooit gezien. De verkeers chaos , gevaarlijke kruispunten, de agrisiviteit.
  Ik durf zelf mijn auto niet op de baan parkeren in de bva wijk.

  Dus het punt verkeer vind ik zeer belangrijk.

 12. Withofs Jos schreef:

  Net terug uit Mexico, Claudine, Els. Voor de zoveelste keer ( zie eerdere FB posts…). Ik pleit niet om, zoals in Hamme, St.-Niklaas,…)een bestaand plein open te malen, een put te graven en tegen enorme kost een ondergrondse parking aan te leggen, terug te over overkappen en opnieuw een plein aan te leggen. Ik pleit er voor, als men toch een put moet maken voor fundamenten van de geplande sporthal ( die ik toejuich!) en men tegelijk een studieburo aanstelt om Zele met het “groene stroom”-project te moderniseren en verfraaien ( wat ik weeral toejuich, maar wat volgens de eerste plannen zal resulteren in behoorlijk wat parkeerplaatsverlies op Kouterplein, Markt en Zandberg,…) dan vind ik die ondergrondse parking daar een goede toekomstgerichte investering; het zou zelfs van nalatigheid getuigen die niet te voorzien !

 13. Anoniem schreef:

  Ten eerste, we zijn de armste gemeente, of toch bijna en we moeten al zoveel belastingen betalen. Dendermondebaan opnieuw aangelegd, cultureel centrum en nu een ondergrondse parking om nog meer geld uit ons zakken te komen halen? I don’t think so.

  Ten eerste, meer activiteiten plannen om de sfeer een beetje optetrekken, tussen buren, tussen de verschillende origines, dit kan zeker op verschillende manieren en niet 1 x op een jaar maar meermaals, dat de bewoners ook deelnemen en zo een hechtere band zal creeren tussen de bewoners. Belgen gaan meer dingen leren over de Turkse cultuur en ook omgekeerd, dit zal voor verschillende problemen die zich voordoet met jongeren oplossen.

  Als die stap eens gezet wordt verzeker ik jullie dat het voor iedereen aangenamer gaat worden.
  Iedereen klaagt maar er worden geen stappen ondernomen.

  1 x turkse kermis in Zele, hoe tof is dat niet, 1 x roparun, hoe leuk is dat niet. Maar dat is dus niet genoeg, de Turkse gemeenschap en de Belgische gemeenschap moeten de handen in elkaar steken en zoeken hoe ze het aangenaam kunnen maken voor beide kanten vand e jongeren.

  Of ja, misschien kan Belgie als democratisch land verbieden om na 22:00 op straat te komen, kan ook natuurlijk 🙂

 14. Katleen schreef:

  Het verkeer, parkeerplaats voor anders valide mensen, degelijke voetpaden, een uitpakken voor kansarmen, degelijken sportinfrastructuur (bijvoorbeeld met zwembad ), … Ik kan zo nog wel even doorgaan.

 15. Withofs Jos schreef:

  Mr.of Mevr. Anoniem, er zijn geen plannen voor een ondergrondse parking, wel voor een broodnodige sporthal die bedoeld is om dingen te doen die het sociaal weefsel en netwerk verstevigen, toch uw bedoeling denk ik. Als voor die sporthal toch enorme graafwerken dienen te gebeuren en beton moet worden gestort, dan kan een meeruitgave voor een ondergrondse parking op termijn wellicht voor besparingen zorgen. Dit is een voorzorgsprincipe, zoals niemand nog bouwt met enkel glas omdat het zomer is, want even later wordt het winter en dan ben je beter af met dubbel glas en bespaar je op stookkosten, dankzij de meeruitgaven voor dubbel glas.

 16. Dagny Willockx schreef:

  Trager verkeer in de neereindestraat aub

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top