Het verdriet van Zele.

Wie denkt dat ik het hier ga hebben over een café in de Kloosterstraat heeft het mis. Het is een voorbeschouwing bij de komende verkiezingen. Terugblik en vooruitzicht.

Zele riskeert naar de verkiezingen te gaan met elf partijen. Elf. Dat is er één per 1.300 kiezers.

“Trop is te veel en te veel is trop” zou Van den Boeynants hebben gezegd.

Onwerkbaarheid

Ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland, hoorde ik één van onze noorderburen iets zeer zinnig zeggen: “Veel partijen is goed voor de democratie. Iedereen heeft zijn zeg… Maar het is verdomde moeilijk om nog iets gedaan te krijgen.”

Koorddanser Patrick

Hier Zele zitten er vier partijen in het bestuur. En er zijn zes schepenen en één burgemeester. En alle beslissingen moeten unaniem zijn. Ge kunt al denken hoeveel compromissen er moeten worden gesloten. En hoeveel er aan koehandel moet worden gedaan. Stel u voor een gezin met vier kinderen. Alhoewel, in de politiek spreekt ge beter over een gezin met vier kleuters. Die allemaal op één lijn houden… Onze burgemeester moet meer koorddansen dan beleid maken denk ik.

En met de verkiezingen in zicht, hangt die koord steeds slapper. Zie maar naar het incident waarin schepen De Roover zich opeens opwerpt als behoeder van de parkeerplaatsen op de markt. Ten dienste van de lokale neringdoenden. In de rol van laatste van de Mohikanen.

Gehandicapt

De legislatuur die nu op zijn einde loopt, is van in den beginne gehandicapt geweest. Of, in politiek correcte terminologie “andersvalide”. Maar gehandicapt vind ik beter.

En we riskeren van hetzelfde laken een broek de volgende keer. Elf partijen. Straks zitten we met een bestuur gevormd door zes partijen, met een burgemeester uit een partijtje dat op de wip zit.

Op de wip zitten, betekent dat je een minimaal aantal stemmen haalt, maar toch nodig bent om een meerderheid te vormen. En dus veel eisen kan stellen. Tenslotte hebben we nu ook schepenen die je niet direct vindt in de lijst van de stemmenkanonnen.

Malcontentement

Een Zelenaar is niet rap content. Op de social media vind je her en der geschreeuw om verandering. En misschien hebben de roepers wel gelijk. De vraag is alleen welke verandering. Bij het bekijken van de programma’s van de diverse partijen zal je zien dat ze allemaal hetzelfde willen. Een veilig Zele, waar het aangenaam is om wonen, waar de handel bloeit, waar iedereen gelijk is voor de wet en waar de armoede is uitgebannen, en iedereen een volwaardig schooldiploma verwerft. Zou Wim De Craene nog leven, ik zou hem vragen er een liedje van te maken.

Ik denk echter dat de verandering die we nodig hebben, slaat op de daadkracht van het bestuur. Iedereen weet dat de basis van het volgend bestuur zal gevormd worden door twee van de drie groten. Open VLD, Kartel N VA en Vlakaf, CD&V. De drie samen zie ik persoonlijk niet zitten. En dan aangevuld naar noodzaak met de kleintjes.

Daadkracht of folklore?

En hoe minder aanvulling er nodig is, hoe meer daadkracht het volgend bestuur zal hebben. De hamvraag is: wordt het Open VLD met het kartel, of wordt het CD&V met het kartel.

Dat is volgens mij de vraag die de Zelenaar zich moet stellen. En daaraan moet hij richting geven.

Ik weet heel goed dat, indien veel Zelenaars mijn raad zouden volgen, er veel folklore uit de gemeenteraad zal verdwijnen. Maar laat ons daarvoor een folklorefestival organiseren…

Wie zich geroepen voelt, mag gerust reageren. Om mij tegen te spreken, of om te helpen met het festival.

En om te eindigen:

Vraag: waarom sleuren politieke partijen bij hun contacten met de bevolking altijd een springkasteel mee?

Antwoord: omdat dat eigenlijk een luchtkasteel is.


12 reacties op “Het verdriet van Zele.
  1. Kurt schreef:

    mooie tekst en zijn vele van waar!

  2. Patrick Van Vaerenbergh schreef:

    Blijkbaar is het water tussen VLD en CD&V zeer diep.
    Als zij de grootste partijen worden, wat uiteraard af te wachten is, ligt deze coalitie voor de hand. Wie reikt de hand ?

  3. Mark De Block schreef:

    Dirk, graag een overzichtje van de 11 partijen aan wie we onze stem op 14 oktober kunnen geven.
    Wie zei ook alweer: “Niet het vele is goed, het goede is veel.”?

  4. admin schreef:

    Hallo Mark, ik heb niet voor niets geschreven “riskeert Zele”. Bijvoorbeeld “BUB” (die streven naar een ééngemaakt België, en zich volgens mij vergissen van verkiezing) zouden meedoen. Maar dat staat natuurlijk maar vast op het moment dat ze een lijst indienen. Deadline daarvoor is nog niet verlopen. Dus veel zit nog in de geruchtenmolen. Maar voor mij is één ding zeker: er zijn er te veel.

  5. admin schreef:

    Dag Patrick, het water is inderdaad zeer diep. En door de stijging van de waterspiegel door de opwarming van het klimaat zal het nog dieper worden naar mijn bescheiden mening.

  6. Patrick B schreef:

    Beste Dirk,
    Proficiat voor al je “gevatte” teksten de afgelopen jaren. Een verademing.
    Wat het gemis aan daadkracht betreft van de lopende meerderheid: dit valt inderdaad toch niet te verwonderen? Ze was, zoals je schrijft, van in den beginne gehandicapt. Maar dat hebben ze uiteraard geweten en zelf gezocht en gewild. Een coalitie van 5 partijen is nu eenmaal niet werkbaar. Ik moet hen echter bewonderen dat ze het 6 jaar hebben uitgehouden; ik dacht eerlijk dat ze al na enkele jaren over het Fonteinhof, tussen de petanqueballen, zouden rollebollen.
    De versnippering die er nu dreigt aan te komen, is precies een gevolg hiervan. Op den duur denkt iedereen het beter te kunnen en sticht dan maar een of andere nieuwe partij. Wat mij betreft: ook eigen schuld, dikke bult.
    De enige oplossing voor Zele ligt volgens mij in een coalitie van 2 grote partijen na de verkiezing van oktober ( in de veronderstelling dat ze een meerderheid hebben uiteraard, anders begint de miserie van meet af aan ). En je weet hoe het gaat in de politiek: je vrienden van vandaag, zijn je vijanden van morgen en omgekeerd.
    Hopelijk gebruikt de Zeelse kiezer zijn/haar verstand rond kermis.
    PS: wat dat springkasteel en luchtkasteel betreft: ik zou deze connectie niet direct maken. Of laat je hierin zien wat je politieke voorkeur ( niet ) is? Ieder partij voert de campagne die ze denkt te moeten voeren. Ik vind de slogan ” gewoon doen ” nu ook niet precies gelukkig gekozen. Ik zou eerder zeggen zoals ( volgens jou ) die vele Zelenaars die verandering willen: ” zeker niet gewoon verder doen “. Trouwens: hebeben ze niet de kans gehad de afgelopen jaren om het gewoon te doen?

  7. annelies schreef:

    Knap geschreven. Ik hou van de kritische ondertoon. Ik hoop oprecht mee dat er wat mag verschuiven in het politieke Zeelse landschap! En dat ze zoals “grote” mensen kunnen samenwerken, opbouwend werken.

    Mark heeft groot gelijk met “Niet het vele is goed, maar het goede is veel”. We mogen de democratie niet gaan hertalen omdat het ons anders niet goed uitkomt. Echte “goede” politiekers maken beslissingen naar eer en geweten. Met het oog op wat het beste is voor de Zeelse bevolking.Iets wat me bij de samenstelling van de huidige meerderheid toch wel zwaar tegen de borst heeft gestoten, mij niet alleen trouwens. Hoe kan je in vooruit geraken met zo een versnipperde meerderheid? Het kan, als er een wil is en een weg. Helaas is die wil en die weg vaak ver te zoeken. (=12 jaar quasi ter plekke).

    Het springkasteel. Het is me enkel nog maar opgevallen bij de ‘WIJkraad’ van CD&V. Als gezinspartij geen slechte keuze om de kinderen te betrekken. Ook ik ben kritisch en heb ondervonden, dat er ook meer was dan een springkasteel. Kinderen werden via een groot ganzenbord uitgedaagd om mee te denken over het Zele van morgen. Ook via hun borden konden kinderen hun dromen kwijt. Ik moet toegeven, ze doen hun best en wil echt wel geloven dat dit meer is dan een verkiezingsstunt… Laat ons hopen.

  8. admin schreef:

    Dag Patrick,
    hartelijk dank voor je reactie.
    Wat het springkasteel betreft: er zijn verschillende partijen die dat doen. Dus mijn opmerking is zeker niet op één bepaalde partij gericht.
    En “gewoon doen” vind ik persoonlijk ook niet zo gelukkig als slogan.
    Maar zeker bedankt voor je interessante reactie.
    Mvg, Dirk

  9. Roels Robert schreef:

    Wat zijn veranderingen ?
    Er word altijd heel veel belooft , en men is niet vies om publiciteit te zoeken met hete hangeizers ! Maar het is een grote zekerheid dat de versnippering in onze gemeente geen pluspunt is . Ik denk dat het best is dat we de grote partijen verantwoordelijkheid laten nemen liefst samen , ook al is het water diep . Dit enkel en alleen voor onze gemeente ZELE en zeker zijn INWONERS

  10. patrick Van Vaerenbergh schreef:

    Een goede bemiddelaar kan wonderen doen. Behoudens deze coalitie wordt het volgens mij een zootje. De ego’s moeten maar even de kast in.

  11. Claudine Van Swalm schreef:

    Trops is teveel , en teveel is trops . 11 partijen …waar gaat het naartoe …was de leuze niet “ ééndracht maakt macht “ verdeeldheid allom . Waar gaat men naartoe . Samenhorigheid dat maakt onze gemeente sterk ! Niet met afgevallige die steeds hun eigen goesting willen doen en mensen tegen elkander opzetten alsof ze vijanden zijn . Wees maar gerust er zijn er zo bij , zonder namen te noemen…ken ze haatdragende fanatieke personen die denken dat ze het al weten …jammer , intriest en maar denken dat ze “ De geschikte , de uitverkoorende “ zijn . Beschamend 😢😢😢😢😢

  12. Thomas schreef:

    Een mooi stuk dat ik met veel interesse heb gelezen.
    Dat één van de grote partijen het volgende bestuur gaat bepalen lijkt niet meer dan logisch te zijn, de vraag is dan: gaat er blauw-oranje alleen kunnen worden gevormd? Het was in 2012 mogelijk, zou het opnieuw mogelijk kunnen zijn?

    Persoonlijk denk ik dat door de kleinere partijen het zullen bepalen en ik kijk uit naar nieuwkomers zoals, u al eerder zei, de BUB/LZ of andere.

    Daarnaast denk ik toch dat de ZDB wel eens klappen zou kunnen krijgen.

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top