De raadzaal.
Deze week was ik te vroeg voor een afspraak op het gemeentehuis. En de deur van de raadzaal stond wagenwijd open. Kon ik eens rustig rondlopen. Wat mij opviel, die tafels waaraan de raadsleden zitten, die zijn gemaakt om goed op tafel te kunnen kloppen. De tafelpoten zijn uit massief hout gesneden. Echte kunstwerken voor wie daar oog voor heeft. Maar vreemd genoeg, de tafel van het schepencollege heeft een lichter onderstel. Trek zelf uw conclusie…
Ons gemeentehuis is in dienst genomen in 1957. Er zijn natuurlijk al veel dingen gemoderniseerd. Maar de schilderijen in de raadzaal… Ik denk dat die daar al langer hangen. Vraag aan een gemeenteraadslid welke kunstwerken er hangen in de raadzaal. Indien hij/zij u kan antwoorden, weet ge dat hij/zij dit artikel ook heeft gelezen. Anders weet die dat niet. De kunstwerken hangen dan ook achter of opzij van hen. Enkel het schepencollege kijkt in die richting.
Persoonlijk vind ik de keuze minder geschikt.
Het eerste kunstwerk toont een bijbels tafereel en draagt als titel: “Job zijn ongelukken vernemende”. Dat zou ik nu nooit in mijn werkkamer hangen. Ik ben wel niet bijgelovig, maar ge moet het lot niet uitdagen.
Het tweede kunstwerk is getiteld: “In gedachten”. Volgens mij zou dat moeten zijn: “Ingedut”. Ook weer niet het meest gepaste voor een gemeenteraadszaal.
Er hangt nog iets boven de deur, alleszins met de kerktoren, maar dat hing te hoog voor mijn bijziende ogen.
Beide kunstwerken zijn getekend door een zekere “Geerinck”, misschien een voorvader van Aviel?
Ik vind dat we daar iets moeten aan doen. Vandaar mijn oproep tot de Zeelse bevolking: Welke schilderijen zou U in de raadzaal hangen? Laat het mij weten. Ik dacht zelf aan iets Breugeliaans, maar met een burgemeester op dieet zal dat wel niet mogen.
De windmolens dan…
Ik heb mij al eens de vraag gesteld waarom ze op het nieuwe industrieterrein Wijnveld (aan den Hoeksen Bos) geen windmolens zetten. Zou toch logisch zijn? Energie ter plaatse opwekken en leveren aan de Wijnveld-bedrijven. Ik denk dat het was rond de discussie over het burgemeestersconvenant.
Er heeft mij toen iemand met een kluitje in het riet gestuurd. Door te zeggen dat er al vergunningen zijn verleend aan vier windmolens langs de E17. Dat er dus geen plaats meer is. Maar dat de eigenaar van die vergunningen er voorlopig niets mee doet.
Dat blijft natuurlijk hangen. En wie is die mysterieuze uitbater? Waarom blijft die op zijn vergunningen zitten als een kip op een onbevrucht ei?
En dan opeens is er de man die er alles van weet. En vreemd genoeg denkt die dat iedereen toch op de hoogte is? Er zou een folder in de bus van elke Zelenaar zijn gevallen. Ergens eind vorig jaar. Van Wase Wind.
Probleem is echter dat de ronddragers die niet steken in bussen waar een plakkaatje ophangt “Geen reklame”. Dan valt de helft van Zele al af.
Planning.
Tijd dus om hem de pieren uit de neus te halen. Samengevat komt het hierop neer: de site Wijnveld is in het verleden wel bekeken, maar is geen goede locatie voor windmolens. Geluid en slagschaduw zouden teveel huizen bereiken. Geen windmolens op Wijnveld dus. En geen hinder dus voor Durmen.
Maar dan blijkt dat Wase Wind zelf eigenaar is van 2 van die vergunningen langs de E17, de andere 2 zijn van Elicio. Die vier windmolens vormen samen de site “Goeiende”. Als ge dus van Gent komt langs de E17 zult ge ze juist voor de afrit Zele aan uw rechterkant zien staan.
Ik mocht de kaarten inkijken waarop de zones met hinder zijn ingetekend. Daar staan geen huizen in.
Op dit moment, en ik heb het deze morgen zelf gezien, zijn er twee windmolens in aanbouw ter hoogte van Heikant, maar aan de andere kant van de E17. Dus in Lokeren-Heiende.
De molens op de site Goeiende worden gebouwd begin 2017. Zij zullen een productie hebben van 3 MegaWatt, en een geschatte jaarproductie van 20.000 MWh. Dat zegt u en mij natuurlijk niets, maar dat komt overeen met het jaarverbruik van 6.000 gezinnen.
Zeels verbruik volledig gedekt.
Eens die molens draaien, dekken Wase Wind en co 100% van het Zeelse verbruik aan elektriciteit via windturbines. Nog even een weetje: die dingen zijn 150 meter hoog (aan het topje van de wiek), en zo een wiek is 50 meter lang. Onze kerktoren is 69 meter hoog. Een klein broertje dus.
De eerste aanvraag voor de molens op Goeiende dateert reeds van 2011. Er was toen wel een stedebouwkundige vergunning, maar er werd geen dossier ingediend voor een milieuvergunning. Het dossier werd dus stopgezet.
Elicio en Fortech dienden echter een nieuw dossier in vorig jaar, en daarvoor kwamen zowel de stedenbouwkundige als de milieuvergunning in orde. Dus die vier komen er.
Het standpunt van ons gemeentebestuur is dat zij positief staan tegenover windmolens, op voorwaarde dat ze op de juiste plaats staan. Zoals langs de E17. Een verstandig standpunt lijkt mij, want zoals alle gemeenten moet Zele voldoen aan de milieunormen. En elke windmolen op ons grondgebied, verbetert onze score. Zonder belastinggeld. We mogen al eens geluk hebben.
Wase Wind gaat in het voorjaar van 2017 toelichtingsvergaderingen houden voor de Zeelse bevolking. Ik heb hen al gezegd dat foldertjes in de bus misschien niet de beste methode zijn om dat kenbaar te maken……
Beste Beethoven,
In het jaarboek nr 34 (jaar 2003 – pagina 95-124) van de HOK Zele, verscheen van de hand van Frank Coene, een uitgebreid artikel over Cesar Geerinck, de schilder van de door u vermelde werken. En . . . geen voorvader van Aviel.
mvg
Norbert