Oppositie klaar voor hete herfst.

De vakantie is voorbij.

Nu dacht ik toch wel dat iedereen na een weldoende vakantie opgewekt zou zijn. De agenda zag er ook niet al te zwaar uit.

Nee, de vergadering van de gemeenteraad werd bitsiger met de minuut, en op een bepaald moment testten Dirk De Mey en Hans Knop zelfs uit wie er het hardst kan roepen in de geluidsinstallatie. Ik denk dat er één of andere verkoper goede zaken heeft gedaan met de verkoop van strijdbijlen.

Er is wel één record gesneuveld: normaal zijn er zo’n vier of vijf toeschouwers, vandaag waren er ongeveer twintig. En schoon volk. Ik wil onze gemeenteraadsleden geen onrecht aandoen,  maar de bonte kleuren van de uniformen van de jeugdbewegingen waren een streling voor het oog.  Maar dat terzijde.

Notulen.

Traditiegetrouw begon de vergadering met de goedkeuring van het verslag van vorige vergadering. En eveneens volgens de traditie heeft André een opmerking of een vraag. Ik weet niet wat het juist was, want ik versta hem nooit. Mijn hardhorigheid nietwaar. Maar dat maakt ook niet uit, want het eindigt altijd met een vraag van de burgemeester: “Is’t goed André?” En dan mompelt André nog eens. En dat versta ik zeker niet.

Maar deze keer zijn er meer die vragen hebben. Pieter vindt dat het verslag grammaticaal op niets trekt. “Dat zijn zelfs geen zinnen”. En Johan vindt zijn interventie over het pompgemaal aan den Hoeksen Bos niet terug. De fractie zal de notulen dus niet goedkeuren.

“Secretaris, de stemming is gevraagd”

Voor diegenen die de geplogenheden nog niet zo goed kennen: als ze niet allemaal akkoord zijn, komt er een stemming. Eigenlijk is dat een beetje belachelijk. De zittende meerderheid wint toch altijd. Maar ja, de gemeentesecretaris zit daar ook niet voor niets. En ik hoor onze burgemeester graag zeggen: “Secretaris, de stemming is gevraagd”. Voor mij is dat te vergelijken met Erik Van Looy in de Slimste Mens: “Het is gebeurd”. Of Firmin Van Genechten: “Est ‘t eten nog nie gereed?”

Maar “Secretaris, de stemming is gevraagd”, dat heeft zoiets sacraal. En het lost veel op. De meerderheid wint en de kous is af.

Het verslag werd dus goedgekeurd.

RUP, MER……

Agendapunten 2,3 en 4 werden goedgekeurd zonder commentaar. En ik vind dat spijtig. Het gaat hier over goedkeuring van verkopen in verkavelingen. Dus over nieuwe Zelenaars, of jonge Zelenaars die een nestje gaan bouwen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Hoe platvloers het ook mag klinken, hoe meer inkomsten voor Zele. Als één van de armste gemeenten in Oost-Vlaanderen is dat belangrijk. En meer nog, ik heb genoteerd dat er vier verkopen zijn goedgekeurd. Twee in de categorie “sociale verkoop” en twee in de gewone categorie. Dat is een goed evenwicht.

In het volgende punt ben ik gewoon helemaal op het verkeerde been gezet. Het ging over RUP en ontsluiting. RUP is een Ruimtelijk Uitvoerings Plan. Het gaat over het gebied achter de Wiek.

Maar wat heeft ontsluiting daarmee te maken? Ik heb in mijn leven nog maar twee keer gehoord over  ontsluiting. Dat was bij de geboorte van mijn dochters. En dat ging over centimeters, geen vierkante meters en zeker geen hectares.

Ondertussen weet ik dat ze met ontsluiting ook bedoelen: het toegankelijk maken van een gebied. En er zijn maar twee manieren om dat gebied te ontsluiten: via de Dendermondsebaan en via de Rotstraat. Geef mij dan maar de Dendermondsebaan. Stel u de krantenkop voor: “Wij ontsluiten onze sporthal via de Rotstraat”.

Maar de oppositie beschuldigt het gemeentebestuur er van in omgekeerde volgorde te werken, vooral rond de mobiliteit (lees parking).  En het volgende college na de verkiezingen in 2018 op te zadelen met miserie. Zij vragen dan ook de mobiliteit in de MER te steken. Weer politiek jargon, een MER is een Milieu Effecten Rapport. Een mens leert wat bij.

De burgemeester is akkoord om de mobiliteit in de MER te steken, en indien er problemen zouden blijken, die aan te pakken. De oppositie is toch nog niet gerustgesteld, maar wil de bouw van de sporthal niet in het gedrang brengen. Zij zullen zich dus onthouden. Dat betekent dus weer stemming en het sacrale zinnetje: “Secretaris, de stemming is gevraagd”. Ik krijg er niet genoeg van.

Pilootgemeente.

Herman heeft zich verslikt in zijn koffie toen hij hoorde dat Hermes Sanctorum de partij Groen! verlaten heeft omwille van een meningsverschil rond onverdoofd slachten. Van de weeromstuit stelt hij voor dat Zele pilootgemeente zou worden, en doodgewoon onverdoofd slachten op het grondgebied zou verbieden.

Hij vervolgt zijn verhaal over de wreedheid van de mens die op sadistische wijze dieren slacht, en dat de mensheid de enige soort is die dat doet. Ik ken een paar antilopen die juist werden opgejaagd door een bende leeuwen die daar anders over denken.

En ik zie de burgemeester al denken: pilootgemeente??? Kamikazegemeente zal hij bedoelen zeker. We hebben in Zele al genoeg testosteronventjes die denken dat ze Formule 1 piloot kunnen worden. En daar zijn we al absoluut niet gelukkig mee.

Maar dat zegt hij niet luidop. Hij beklemtoont wel dat dierenwelzijn hem nauw aan het hart ligt, maar dat dit probleem niet op gemeentelijk niveau kan opgelost worden. En, voegt hij er fijntjes aan toe: de NVA heeft een paar zwaargewichten op Vlaams en nationaal niveau die goed werk aan het leveren zijn. Hij raadt dan ook de plaatselijke fractie aan hun mandatarissen volop te stimuleren.

Ook andere politieke fracties delen de bezorgdheid om dierenwelzijn, maar vinden het een foute keuze om op gemeentelijk vlak de forcing te voeren.

Persoonlijk vind ik dat dit probleem enkel kan opgelost wanneer een aantal topmannen in de Islam zouden zeggen “Die schapen mogen verdoofd worden, als ze maar met hun kop naar Mekka staan”.  Zolang dat niet gebeurt, zal het probleem blijven. Trouwens, voor de kippen is dat blijkbaar al gebeurd. Voor de varkens stelt zich het probleem natuurlijk niet, dus blijven alleen schapen en runderen over.

De jeugd.

Ondertussen is de vergadering dik anderhalf uur bezig, en zitten daar nog altijd een twintigtal leden van jeugdbewegingen gedisciplineerd te wachten op hun agendapunt. En eindelijk brengt Pieter hun grieven naar voor. De jeugdbewegingen voelen zich onheus behandeld. Toevallig heb ik daarover deze week al een artikeltje geschreven. Dat was geen afgesproken spel, en het stond ook niet op de agenda van de gemeenteraad. Het punt is gebracht onder varia. Wie dat artikel heeft gelezen (Serdar Celik, wat is er speciaal aan het oor van Dries Van Hecke?) is dus op de hoogte.

De burgemeester geeft ridderlijk toe dat er fouten zijn gebeurd in de administratie. De nodige maatregelen zijn getroffen om de vergunningen in de toekomst op tijd te verlenen.

Het probleem is nu nog het schenken van sterke drank. Volgens schepen Serdar is het uit den boze dat jeugdbewegingen zich met drank inlaten. Pieter stelt dat die drank enkel geschonken wordt ter gelegenheid van activiteiten waar ouders en sympathisanten langskomen om iets te drinken. Maar Serdar is onverbiddelijk : geen drank. In het heetste van de discussie hoor ik zelfs even zeggen: geen drank meer op Roparun, maar dat werd gauw herroepen. Gelukkig maar, want ik ben ook beheerder van een kinderdagverblijf. Stel u voor dat we de ouders op de opendeurdag alleen maar fruitpap zouden mogen aanbieden in plaats van pannenkoeken.

Maar goed, er blijken regels te zijn afgesproken, maar geen enkele jeugdbeweging kent ze. Op de volgende jeugdraad zullen deze regels duidelijk en schriftelijk worden meegedeeld, zodat iedereen weet waaraan zich te houden. Voor de leden van de jeugdraad een tip: als Serdar kwaad wordt, zet hij zijn bril af. ’t Kan helpen in onderhandelingen.

De leden van de jeugdbeweging hebben geluisterd, zijn nog even blijven zitten uit beleefdheid, en zijn dan stilletjes vertrokken. Ik heb respect voor de inzet van die gasten, en hoop echt dat de plooien gladgestreken worden. Zij verdienen de volle ondersteuning van het gemeentebestuur.

Hete herfst.

De oppositie vult het punt varia daarna met een aantal vragen die ze vanaf nu elke vergadering gaan stellen. Kwestie van opvolgen. De problematiek van de Zandberg en Roparun, de soap rond de oplichter die zich aannemer noemt op Avermaat, de verlichting van de Vliet enzovoort. Ik denk dat ze klaarstaan voor een hete herfst.


2 reacties op “Oppositie klaar voor hete herfst.
 1. peter van der burgt schreef:

  Dag Dirk,
  Wij konden spijtig genoeg niet aanwezig zijn gisterenavond op de gemeenteraad. Ge weet wel: dat koppel dat altijd rechts achteraan zit. Hopelijk heb je ons niet gemist!!
  Alleszins geeft uw verslag opnieuw weer dat er nog wat gaat gebeuren op de volgende gemeenteraden in functie van de volgende verkiezingen.
  Van één ding kan je zeker zijn: Ik versta ook bijna niets van André Van Driessche zijne uitleg.
  Mogelijks is een nieuwe geluidsinstallatie een punt in de gemeenteraad waar ook de weinige toeschouwers kunnen in mee stemmen.
  Allé, tot de volgende keer, groeten van Peter en Liliane

 2. admin schreef:

  Ja, jullie waren er niet, maar uwe zoon heeft dat ruimschoots goedgemaakt!! 🙂

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top