Snelheidsrecord in de maak voor de gemeenteraad?

Net geen 10 op 10

Vanmorgen bracht de postbode mij een gepersonaliseerde boodschap van Het Nieuwsblad: “Dag Dirk, je burgemeester Patrick Poppe krijgt in het gemeenterapport van het Nieuwsblad een 9/10”.

Het is vriendelijk mij daarvan op de hoogte te stellen, maar ze doen dat natuurlijk om mij een abonnement aan te smeren. Ze gaan immers wreed veel informatie geven over Zele in het komende jaar. Informatie die ik dringend nodig heb.

Dat van die 9 op 10 wist ik al, maar dat konden zij niet weten.

Het is één van de tekenen dat de gemeenteraadsverkiezingen beginnen te leven. Het verkiezingsdrukwerk moet nog op gang komen. Wat er nu al is vertoont nog wat kinderziektes. Maar binnenkort staan de juiste namen onder de juiste foto’s en schreeuwen de slogans om je aandacht. We zijn vertrokken.

De spleet moet groter

Er is sprake van dat de wettelijke afmetingen van de brievenbussen zullen worden aangepast. De spleet moet groter. Officieel omdat we allemaal te veel pakjes uit China laten komen. Zou kunnen, maar de timing is toch wel opvallend.

Eerste gemeenteraad 2018

Volgende dinsdag zal onze verdienstelijke burgemeester de eerste gemeenteraad van het nieuwe jaar voorzitten. Maar wie de agenda bekijkt, zal daar niet veel goesting van krijgen om te gaan kijken.

André zal natuurlijk wel in het verslag van vorige vergadering een aanknopingspunt vinden om een “ambetante” vraag te stellen. En met wat geluk explikeert Francis (zijn tafelgebuur) wat hij bedoelt. Maar van groot belang zal het niet zijn, André kennende. Misschien van Vlaams belang.

Eén agendapunt per seconde

De volgende punten gaan er aan sneltreinvaart door gaan. De burgemeester zal nauwelijks het nummer van het punt declameren, en het blad omslaan.

Hoewel er natuurlijk wel buiten de vergadering gevolgen zijn. Neem nu het ontslag van Tamara uit de N-VA fractie. De spreekwoordelijke frank is gevallen, en Tamara mag nu niet meer zetelen in een aantal commissies. Toch niet als N-VA representant. In 16 commissies om precies te zijn. Daar moet nu het tweespan Van Driessche-Debeir inspringen. Ik hoop dat Timothy en Herman dat thuis goed hebben doorgesproken. Gelukkig voor Timothy zijn de meeste vergaderingen binnenkort rechtover de deur.

Openbare zitting, gegevens geheim

Daarna komt er een punt aanpassing organogram. Dat is de personeelsformatie. Toch belangrijk, gezien de financiële impact. En ook gezien de nakende fusie met het OCMW. Alleen, de specifieke wijzigingen staan in de bijlage. En de bijlage zit niet bij de toelichting. Ze noemen dat Catch22. Of nog: ge kunt er naar fluiten als gewone burger.

Plant een bord… of toch niet?

Ik denk dat de agenda op 15 à 20 minuten zal afgehandeld zijn. Hoewel, de N-VA heeft nog een puntje toegevoegd: een gentleman’s agreement rond verkiezingsborden. Of het beperken ervan. Dat kan nog discussie geven. Geen verkiezingsborden meer in de voorhofkes? Het zijn geen verkiezingen meer gelijk als vroeger. Alhoewel, ze spreken over een “herenakkoord”. Als N-VA zijn ze het aan hun stand verplicht het Nederlands te promoten. Ik zou eerder spreken van een “verklaring van goede wil”. Kwestie van de vrouwen niet uit te sluiten. Om nog maar te zwijgen over de transgenders. En de boeren. Want dat zijn ook geen heren. Behalve de hereboeren.  Komt u er tegenwoordig nog uit?

En we moeten dus onze hoop stellen op de varia. Ik hou u op de hoogte. Tenminste, als ze niet oeverloos zaniken over wereldschokkende maar totaal onbelangrijke zaken.


Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top