Trouwen voor de kerk
Binnenkort ga ik naar een trouwfeest. Ergens in Minderhoute. Gelijk dat tegenwoordig de aangewezen manier is trouwen ze na een paar jaar samenwonen. De bruid (en dus toekomstige echtgenote) komt uit een nogal traditionele familie ergens in die buurt. En dus wordt er ook voor de kerk getrouwd. Met alles er op en er aan. En daar hoort het persoonlijk komen afgeven van de uitnodiging voor het trouwfeest bij. En zo hoor ik dat dat trouwen in de kerk niet zomaar een kwestie is van een bezoekje aan de pastoor en een overschrijving voor de kosten.
Nee, daar hoort in hun geval een echte opleiding bij. Een aantal cursussen volgen, en via een vragenlijst uitleggen waarom ge voor de kerk wilt trouwen. Het deed mij een beetje denken aan de lering voor de plechtige communie. In mijn geval meer dan 50 jaar geleden. In de tijd dat ge paaseieren mocht gaan rapen in de tuin van de pastorie, op voorwaarde dat uw assekruisje de hele vasten intact bleef. Of toen ge de hostie met uw onreine handen niet mocht aanraken en er zeker niet mocht op bijten. Het bloed zou uit uwe mond lopen.
Niet alleen voor de show
Ik kan de herders van de gelovige kudde natuurlijk geen ongelijk geven dat ze een beetje selectief zijn bij het uitdelen van hun sacramenten. Maar aan de andere kant derven ze natuurlijk inkomsten. En dat betekent dat het verlies in de uitbatingscijfers groter wordt. Ik weet niet hoe het zit met begrafenissen, maar ik denk dat de toelatingsvoorwaarden daar wat soepeler zijn.
Hoe dan ook, alle kerken hebben meer uitgaven dan dat ze inkomsten hebben. En sedert Napoleon de plak zwaaide, moet de gemeente dat verlies aanzuiveren.
Strenge pastoors
En hoe strenger de pastoor, hoe minder huwelijksmissen en hoe minder inkomsten, en hoe meer de gemeente moet bijpassen.
Ik heb kortgeleden beslist niet langer aan de kant te blijven staan, maar actief in de politiek te stappen. Niet om een politieke carrière uit te bouwen, ik hoor al bij de senioren. Maar om te helpen een aantal zaken te verwezenlijken. Waarover later meer.
In het programma van de Open-VLD staat:
“Versnelde uitvoering van het kerkenplan dat toelaat de kerken te herbestemmen en uit te bouwen als infrastructuur voor de ganse gemeenschap (repetitieruimtes, culturele evenementen, tentoonstellingen, (sport)-faciliteiten voor (wijk)scholen, …), al dan niet in samenwerking met privé-initiatieven.”
Dat is één van de redenen waarom ik voor Open-VLD koos. Hoe rapper we een aantal kerken kunnen herbestemmen, hoe rapper het bedrag dat de gemeente voor de kerken moet betalen (300.000 euro per jaar), zal verminderen.
Sorry Napoleon.
weeral super geschreven! en dat daar verandering in moet komen mag duidelijk zijn…
Wat in andere gemeenten en steden al in gang gezet is zal ook in Zele gebeuren of het zou moeten zijn dat Cd&v bij al zijn gelovigen vraagt een kaarsje te branden om een goede verkiezingsuitslag met de belofte dat al de kerken in Zele stof blijven vergaren. Realiteitszin is hen wereldvreemd.
Wat is je volgende item Dirk waar we naar uitkijken?
Beste Alfred,
Ik ben een frequent lezer van de blogs van Dirk en ze lezen steeds als een trein. Dat er wat moet gebeuren met steeds leger staande kerken, absoluut. Maar jouw reactie is absoluut veel te kort door de bocht.
1) CD&V is geen tegenstander van herbestemming
2)het is bijzonder kortzichtig te stellen dat realiteitszin ons vreemd zou zijn. Mag ik je vragen waarop u zoch baseert?
Een overtuigde CD&V’er
Beste Thomas,
Waarschijnlijk was mijn reactie net iets te snel geschreven, beter had ik eerst het officiële standpunt van Cd&v Zele moeten opzoeken.
Echter herinner ik me wel een praatje met een persoon die aanwezig was op de nieuwjaarsreceptie in het parochiaal centrum na de misviering van 11:00 uur, waar er een lid van de kerkfabriek (Voorzitter??) en tevens lid van uw partij tijdens zijn speech de mogelijkheid aanhaalde dat er een bepaalde partij in Zele een aantal kerken wou voordragen voor een herbestemming. Dat dit toch niet kon, dat hij zich hiertegen zou verzetten. Dus op basis van dit gesprek dacht ik dat dit een mening is die door de hele partij gedragen was. Hoogstwaarschijnlijk fout van mij, sorry voor de onbehouwen toespeling op het verliezen van…
Zele telt 6 kerken (Hoofdkerk, Huivelde, Durmen, Avermaat, Heikant en Kouter) als je alle aanwezigen van de gewone misvieringen van één week samen zou brengen, zou je dan de Sint-Ludgerus kerk helemaal vol krijgen? Ik betwijfel het. Is dat een argument om er enkele te sluiten, vermoed het wel, maar welke dan? De eerste waar ik aan denk is de Kouterkerk, omwille van het feit dat die het dichtst gelegen is bij de hoofdkerk. Verder? Durmen kan je integreren bij de feestzaal achter de kerk en Avermaat bij de school. Dit is maar het gedacht van een buitenstaander natuurlijk.
Terzijde, het is fijn te lezen dat er nog mensen zijn die uitkijken naar de blogs van Dirk, die geschreven zijn volgens mijn persoonlijke mening dan en Dirk kan of zal me uiteraard tegenspreken indien nodig, door iemand die nieuw is in de politiek, recht voor de raap, met een (h)eerlijke mening straight from the heart, waarbij hij langs de ene kant af en toe voor zere tenen zorgt maar langs de andere dan toch weer zieltjes wint.
Maar eerlijk duurt nog altijd het langst! En Dirk, indien je na 14/10 in de mogelijkheid zal zijn om nog maar enkele van je standpunten te verdedigen (met hart en ziel hoop ik) zal ik dat alleen maar bejubelen.
Alfred
Alfred,
We doen ons best, in alle gevallen.
Mvg
Dirk