Veiliger met camera’s

Burgemeester Antheunis van Lokeren heeft een foto gepubliceerd van hun dispatching, waar alle beelden van hun camera’s samenkomen. Dat lijkt meer op een controlecentrum van een middelgrote kerncentrale. Maar het werkt. De criminaliteitscijfers dalen.

Frustratie bij politie

Er zijn er die zeggen dat we eerder moeten investeren in een algemeen veiligheidsplan, en in een aanspreekbaar politiekorps. Nu heb ik enorm veel respect en sympathie voor onze politiemensen. Maar het is voor hen ongetwijfeld zeer frustrerend dat de gerechtelijke instanties tegenwoordig niets meer doen wanneer er geen bewijsmateriaal is. Zeg maar beeldmateriaal. En zo blijven vele zaken onbestraft. Je zou als flik van minder de moed in de schoenen voelen zakken.

De geërgerde Zelenaar

Wij ergeren ons aan vele dingen in Zele. En terecht. Het is voldoende dat er in het sportpark een soccerterreintje volledig in orde wordt gebracht om een aantal vandaaltjes uit te nodigen het (kunst)gras in brand te steken en graffitti te krassen. Waarschijnlijk tijdens het spijbelen in de les Engels. Anders zouden ze wel weten dat je “fuck” schrijft en niet “fak”.

Regelmatig patrouilleren helpt niet. Videobewaking wel. Kwestie van de pakkans te verhogen. Wat mij betreft mag Zele vol hangen met camera’s. En nog een paar mobiele erbij.

Helden en macho’s

En laat ons nu eens eerlijk zijn. Wat kan een stadswacht, in zijn eentje op patrouille, doen tegen een groepje jongeren, die worstelend met hun overdosis aan testosteron, hun afval op de grond smijten. In plaats van het in de nochtans nabijzijnde vuilnisbak te gooien. Het zou anders zijn indien die stadswacht voorzien zou zijn van een bodycam. Want uit persoonlijke ervaring weet ik dat onze hooligans maar van één ding schrik hebben: dat ze in beeld worden gebracht tijdens hun heldendaden.

We moeten ook investeren in ANPR camera’s. Voor alle duidelijkheid: die camera’s zijn rechtstreeks verbonden met een centrale databank. Wanneer er een nummerplaat in beeld komt, krijgt de politie-ambtenaar onmiddellijk alle informatie over het voertuig op zijn scherm. Het gebruik van deze camera’s is een handig middel om criminaliteit buiten Zele te houden.

Camera’s NU

Ik was dan ook blij dat onlangs onze bestuursmeerderheid via stemming in de gemeenteraad een eerste fase van uitbreiding en vernieuwing van ons cameranetwerk doordrukte. Voor mij is het hoog tijd om te handelen, en is er geen tijd te verliezen met een processie van Echternach over inpassing in een integraal veiligheidsplan zoals sommige oppositiepartijen dat wel willen. We hebben actie nodig, geen praatbarak.

Voor alle duidelijkheid, de nieuwe camera’s hangen er nog niet. Daar is nu eenmaal wat tijd voor nodig. Maar binnenkort wordt de pakkans groter voor een paar categorieën: sluikstorters, racers, testosteronjunkies, drugdealers en ander gespuis.

Wat mij betreft moeten we nu al de volgende fase inzetten.

Bewijsmateriaal

En begrijp mij niet verkeerd. Ik wil ook meer blauw op straat. (Al was het alleen maar omdat ik opkom voor de blauwe.) Maar als ze iemand oppakken, moet die niet na een uurtje weer vrij rondlopen. En daar is bewijsmateriaal voor nodig. Beeldmateriaal. Daar willen wij voor zorgen.


9 reacties op “Veiliger met camera’s
 1. Els Poppe schreef:

  Ik heb Beethovens blog altijd graag gelezen. Omdat het ‘relatief’ neutraal was…
  Dat mis ik bij deze helemaal.
  In hoop dat het in de toekomst blijft wat het was, een verslag voor de Zelenaar, zodat we ‘mee zijn’…
  Partij-onafhankelijk. Maar ik vrees dat dat moeilijk wordt… Zou spijtig zijn!

 2. luc bonnarens schreef:

  Voor mij mag er op elke hoek , van elke straat een camera hangen .

 3. Patrick schreef:

  Els,
  je zegt het zelf: “relatief” neutraal.
  Het was gewoon jarenlang een voorbereiden op wat er nu is gebeurd: namelijk de kandidaatstelling voor een partij. Van neutraliteit was er nooit sprake.
  Los van welke politieke strekking men ook is: ik vraag mij gewoon af waarom jouw partij gedurende de 18 jaar dat ze aan de macht is, niet gedaan heeft wat ze nu aan de Zeelse burger ( weer ) belooft. Raar!
  Gewoon Doen. Neen: jullie hadden het al lang moeten gedaan hebben.

 4. admin schreef:

  Beste Patrick,
  Neutraal wordt nogal een verward met “er staat wat ik graag heb dat er staat”. Ook uw stelling dat “mijn” partij niet gedaan heeft wat ze heeft beloofd is nogal veralgemenend en kort door de bocht. Ik vind het spijtig dat uw opmerking niet over de inhoud van het artikel gaat.

 5. Alfred schreef:

  Wanneer zijn de eerste camera’s in het straatbeeld verschenen? Al zeker geen 18 jaar geleden. Pas sinds 2007 (11 jaar geleden) is er een camerawetgeving gekomen voor toezicht en bewaking, pas enkele jaren geleden zijn de eerste camera’s met deze doelstelling in het straatbeeld verschenen, misschien dat je de beleidsmensen die je op de korrel neemt vooruitziend moesten zijn. Sinds wanneer hangen de eerste camera’s in Zele? 2014? Sindsdien is het veiligheidsaspect steeds een item geweest van de beleidsmensen in Zele. En is nu terug een nieuwe aanbesteding gedaan om nieuwe camera’s te plaatsen op risicovolle plaatsen.
  Ze blijven bezig met de Zelenaar een veilig gevoel te proberen geven, maar dat kost tijd om de nodige voorbeidingen (bedrading/leidingen/aanbesteding/toewijzing,zelfs de politiecommissaris moet zijn fiat geven) te treffen.
  Geduld en het komt goed.
  En de laatste artikels van “Beethoven” zijn nu eenmaal gelinkt aan zijn kandidaatstelling voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Wat hem na aan het hart ligt wil hij met elkeen die het zelf verkiest delen via zijn blog. Iedereen is vrij deze te lezen en elkeen weet voor welke partij hij heeft gekozen, wat wil je dan, dat hij het partijprogramma van andere partijen uit de doeken doet?
  Trouwens Patrick, ik dacht bij een vorige commentaar van u op het artikel Beethoven kiest kleur en Tuur moet naar de biecht op 23 junl jl om 3:07 pm dat je zou bedanken om nog langer de blog van Beethoven te lezen. Niet dus, te curieus? Of blijf je liever in herhaling vallen dat er van neutraliteit nog weinig sprake is? Ik ben opgegroeid in de jaren zestig en toen zongen o.a. The Monkees; “Yes I’m a believer” met wie het goed voorheeft met mijn vrienden en familieleden in Zele.

 6. Hugo Heirman schreef:

  Politiek is de kunst zich van de mensen te bedienen door het te doen geloven dat men hen dient.

 7. Patrick schreef:

  @Dirk,
  Met ” neutraal “, bedoel ik echt niet ” er staan wat ik graag heb dat er staat . Ik bedoel daar gewoon ” neutraal “mee, zonder meer.
  Wat ik zeker niet bedoel is dat al vele maanden in elk artikel een ondertoon te vinden was, waarin duidelijk te merken viel welke partij je telkens viseerde. Dat is dus NIET neutraal.
  Dat je nu, wanneer je écht en eindelijk kleur bekent, je partijstandpunt brengt is niet meer dan logisch. Maar voor je ” outing ” verwacht ik als geïnteresseerde, neutrale lezer iets anders.

  Wat het inhoudelijke betreft.
  Wie kan er nu tegen meer veiligheid en een beter veiligheidsgevoel zijn? Niemand lijkt mij. En dat camera’s daar bijhoren lijkt mij ook niet meer dan logisch. En wat mij betreft mogen het er inderdaad veel zijn. Maar als je denkt dat je een veiligheidsgevoel aan de Zeelse burger gaat geven en het veiligheidsprobleem gaat oplossen met enkel en alleen maar camera”s, denk ik dat jij en jouw partij het bij het verkeerde eind hebben. Naast repressie, moet je ook aan preventie en bewustwording doen en dat kadert inderdaad in een TOTAAL veiligheidsplan. Toevallig een standpunt van de partij die je telkens weer viseert???? Mijns inziens heeft dit ook niets met een praatbarak te maken, maar met een politieke visie op lange termijn.

  @ Alfred
  Met mijn nieuwsgierigheid valt het nogal mee hoor. Je moet je hierin geen zorgen maken.

 8. admin schreef:

  Patrick,
  Ondertonen hebben veel te maken met gevoeligheden. Ik denk dat als er één partij zich geviseerd mag voelen, is het Vlaams Beleid.
  Ik ben zeker niet tegen een politiek op lange termijn. En ik heb nooit beweerd dat die er niet moet zijn. Maar wanneer dat betekent dat de uitbreiding en modernisering van ons cameranetwerk moet wachten op een totaal veiligheidsplan ben ik niet meer akkoord.
  Dat uitstel wou de partij die ik volgens jou viseer bekomen in de gemeenteraad. Je kan er de notulen op nalezen.
  De bestaande camera’s hebben al resultaten opgeleverd, en de Zelenaar wil volgens mij dat er snel meer camera’s komen, en meer resultaten. En camera’s zijn inderdaad alleen een middel, maar zonder fiets kan ook de beste renner geen koers winnen.

 9. Davy Eeckman schreef:

  Hooligans die maar van 1 ding bang zijn, door camera’s??? haha dat klopt niet iedereen bedekt zijn gezicht gewoon!! spreken uit ervaring?

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top