Uw gezicht laten zien ja. De vraag is waar en wanneer.

Uw gezicht laten zien. Een typische manier om de mensen wijs te maken dat ge begaan zijt. Omdat er van u verwacht wordt dat ge begaan zijt.  Politiekers zijn meesters in het zich laten zien. Zeker wanneer er verkiezingen in het zicht zijn. Maar het wordt riskant om u te laten zien in Zele.

Ik verwacht van Herman Van Driessche een aanval op verschillende gemeenteraadsleden tijdens de volgende zitting. Tenzij hij niet consequent is. En ik denk dat hij dat wel is.

Logisch denken.

Misschien fronst u nu de wenkbrauwen. Maar ik zal het u uitleggen. Het is gewoon een kwestie van logisch denken. Enige tijd geleden was Serdar samen met de burgemeester van de Turkse stad waar zijn familie vandaan komt,  naar Antwerpen geweest. Zijn ze daar verzeild op een meeting van Erdogangezinden. Dat is politiek not done. En Herman heeft hem dan ook stevig de levieten gelezen in de gemeenteraad.

Laat mij duidelijk zijn: ik heb wil mij niet uitspreken over Erdogan. Ik heb ook te weinig informatie. Over Trump maak ik mij meer zorgen. En voor mij mag iedereen zijn mening hebben. Zolang dat niet leidt tot criminele activiteiten. Dat terzijde.

Maar ik zit al eens graag in het voorgeborchte van de moskee. Om een thee te drinken en te babbelen. En dan hoort ge nog eens wat. Ge moogt ervan uit gaan dat meer dan 95% van de moskeegangers in de Zwanestraat een voorkeur hebben voor Erdogan. Er zijn in Zele weinig Gülen-aanhangers. Nog eens, dat zijn feiten, geen oordelen.

Done or not done?

En wat zie ik nu? Een aantal gemeenteraadsleden is prominent aanwezig in de moskee op een lezing van een korandeskundige. Temidden van “Erdogan-aanhangers”. Die overigens ook wel weten waarom die mannen daar hun gezicht laten zien. Het charme offensief van de CD&V is niet van vandaag.

Dus waarom zou Herman alleen Serdar aanvallen? Zal hij de lijn niet doortrekken? Strikt logisch gaat het over hetzelfde. Wil hij geloofwaardig overkomen, dan moet hij zijn verantwoordelijkheid nemen. Want hij heeft A gezegd….

Moeilijke spreidstand.

Ik zie het al gebeuren dat op de duur een buitenlands president beslissend is in de Zeelse verkiezingen. Want hoe gaat een partij aan de ene kant aan de autochtone kiezer vertellen dat ze niet akkoord gaat met Erdogan, en aan de andere kant de allochtone Zeelse kiezer voor zich winnen? Dat is een spreidstand die Kim Clijsters zelfs in haar beste jaren niet aankon.

Ik maak mij zorgen dat het politieke spel zelf de integratie bemoeilijkt. Dat dat niet denkbeeldig is, bewijst het serieuze incident onlangs tijdens de gemeenteraad toen twee gemeenteraadsleden, over partijgrenzen heen tegen alle anderen in gingen. Even was er geen partijdiscipline meer, zelfs oppositie en meerderheid bestonden niet meer. Er waren wel heftige emoties. De barricades en les misérables waren niet meer ver weg. En het ging over Erdogan. Dergelijke incidenten scherpen de tegenstellingen nog maar aan.

Place-m’as-tu-vu: verleden tijd.

Volgens mij zie je dat ook al in het openbare leven. Ik heb tijdens de multiculturele feesten geen prominente aanwezigheid waargenomen van de Zeelse politieke klasse. Of ze ontlopen mij. Of ze hadden zich wegens het mooie weer teruggetrokken in hun datsja’s. Vorige jaren was dat anders. Serdar telt niet mee natuurlijk. Die was alomtegenwoordig, en ik heb hem hard zien werken begot.

De autochtone Zelenaar liet het ook wat afweten. Ik denk dat hij wel eens ongelijk zou kunnen hebben. Dit waren feesten waar iedereen welkom was. Het was er ongedwongen en aangenaam toeven. Er waren geen incidenten. Een enorme inzet van vrijwilligers. Ik vond het plezant. Maar dat is enkel mijn mening. Ik mis natuurlijk wel een licht alcoholisch drankje, maar daarvoor kan ik effe détourke maken bij Luc of Timothy. Geen probleem dus.

 

Voor mij mag Herman voor één keer inconsequent zijn. Ik denk dat hij  beter zijn A zou inslikken dan B te roepen. En stoppen met politieke spelletjes te spelen op de kap van de integratie.

En dat geldt natuurlijk voor alle politiekers.

Ik ben echt benieuwd. Deze week (1 juni) is er weer een gemeenteraadszitting…. U komt toch ook?????

 

 

 


6 reacties op “Uw gezicht laten zien ja. De vraag is waar en wanneer.
 1. Van Swalm Claudine schreef:

  Beste Dirk , blaffende honden bijten niet is een gezegde . Maar je heb hier wel de lef om het op ( papier ) FB , te zetten 👍👍👍 . Ik hoop dat het vervolgverhaal nog spannender word . En dat al die blaffende honden eens hun ware ik laten zien . Bij ons thuis was het gezegde : horen , zien en zwijgen . Heb al veel gehoord en gezien maar mag niet spreken ….jammer heel jammer …

 2. PETER DE LANGHE schreef:

  Je hebt gelijk ,ik heb het ook mogen vaststellen,de multiculturele feesten waren een succes . Iedereen was welkom. Maar misschien moet je in het voorgeborgte van de moskee eens wat reclame maken voor bijvb de opening van het toeristische seizoen.Daar liet de allochtone zelenaar het het afweten.

 3. Chris Gossey schreef:

  Je laten zien!!!als politieker!!
  Het laatste nieuws vandaag met de burgemeester en schepen op een wipplank
  In speeltuin smeyersberg

  Moeten toch weten dat er pas stemrecht is op 18 jaar!

 4. Van Swalm Claudine schreef:

  Och , laat hen ook hun pleziertjes , daar doen ze nu echt niks kwaad mede . Ben soms ook nog graag een kind ….

 5. PETER DE LANGHE schreef:

  Je hebt gelijk ,ik heb het ook mogen vaststellen,de multiculturele feesten waren een succes . Iedereen was welkom. Maar misschien moet je in het voorgeborgte van de moskee eens wat reclame maken voor bijvb de opening van het toeristische seizoen.Daar liet de allochtone zelenaar het het afweten.

 6. admin schreef:

  Er is beterschap in het vooruitzicht Peter. De moskee heeft een stand op Roparun. Alle begin is moeilijk, maar het is een begin.

Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top