Vlakaf overspel. Wil de Feniks een wip?

 

2018 verkiezingsjaar.

De verkiezingskoorts is reeds duidelijk merkbaar. Ik heb al eerder gezegd dat de jacht op witte konijnen open was. Maar er zijn blijkbaar weinig witte konijnen te vinden.

Zele Vlak was eigenlijk de eerste die de kat de bel aanbond. Freddy Massart op pensioen. Om de trappelende jongeren een kans te geven. Ik vond dat toen al spijtig. Ge moet uw sterspelers niet op de bank zetten. Maar goed, ieder zijn meug, en Zele Vlakaf wou plaats maken voor de jongeren.

Maar wat zie ik nu? Ze geven de helft van de plaatsen op de lijst weg, want ze vormen een kartel met N-VA. Voor wie niet zo bekend is met het politiek woordgebruik: Zele Vlakaf en N-VA gaan met één lijst naar de verkiezingen. Dat wil zeggen dat ze samen 27 kandidaten op de lijst kunnen zetten. Tevoren konden ze elk 27 kandidaten verkiesbaar maken, dus 54 in totaal.

En bovendien heeft Zele Vlakaf nu 2 zetels, en N-VA 4. Dus Zele Vlakaf is het kleine broertje. De N-VA zal wel met de beste plaatsen gaan lopen. Dus jonge trappelende Zeelse Vlakaffers, ge zult uw tenen moeten uitkuisen om aan een plaatske op de lijst te geraken.

En waarom gebeurt dit nu? Officieel om de politieke versnippering tegen te gaan, en omdat ze gemeenschappelijke punten op het programma hebben. Zele prettiger maken om te wonen.

Maar dat is natuurlijk praat voor de naïeve goedgelovige Zelenaar. Alhoewel ik betwijfel of die nog bestaan. De ware reden is dat ze willen wippen. Daar ben ik zeker van.

Ze willen wippen.

Ik leg het even uit: De Zeelse gemeenteraad heeft 27 leden. Ge hebt dus een meerderheid met 14 zetels (zoals nu het geval is). De slokoppen zijn nu Open VLD (9 zetels) en CD&V (8 zetels). N-VA  en Zele Vlakaf hebben er nu samen 6.

Veronderstel nu even dat de verkiezingen van 2018 dezelfde zetelverdeling geven. Dan kan het kartel N-VA/Zele Vlakaf kiezen om ofwel met Open VLD ofwel met CD&V een meerderheid te vormen. Dat noemt men “op de wip zitten”. Dat is leuk, want je kan bij beide mogelijke partners gaan shoppen wie u de meeste voordelen biedt. En veelal wordt dan de burgemeesterssjerp de prijs.

Ik denk dat Freddy Massart als een feniks uit zijn politieke as opstaat en burgemeester wordt. Misschien meteen een goede naam voor het kartel: Feniks.

Of wordt het Herman Van Driessche? Maar die komt alleen maar af met voorstellen die door de N-VA in andere gemeenten werden ingediend. Ik vrees dat het dan een steriele boel wordt.

Ik ben vooral nieuwsgierig naar wat ze anders willen doen, want geef nu toe, Zele prettiger maken zoals ze in hun aankondiging zeggen, daar kunt ge alle kanten mee op. Prettiger voor wie, en hoe? Ik denk dat ze alleen nog maar gepraat hebben over de postjes.

Natuurlijk kunnen Open VLD en CD&V samen na de verkiezingen een coalitie maken. Maar het meest gehoorde zinnetje op de gemeenteraad is: “Ja Hans, daarover verschillen we van mening”. Ik zie Hans Knop en Patrick Poppe nog niet direct tegelijk door dezelfde deur gaan. En dan mag de burgemeester nog vermageren zoveel hij wil. Om nog maar te zwijgen van Johan Antheunis.

Gemeenteraad!!!!

Deze week is het weer gemeenteraad. Ik ben nieuwsgierig. Luc Raman zit op zijn schepenzetel in de meerderheid, maar hij heeft al geheuld met de oppositie (N-VA). De burgemeester zal wel in de verleiding zijn om punaisen op zijn zetel te leggen.

Zal de vrijage tussen een meerderheids- en een minderheidspartij nu al doorspelen? Wreed neig aandachtig zijn bij de volgende stemming denk ik dan.


Abonneer je op Beethoven

Voer je e-mailadres in om een bericht te krijgen telkens er een nieuwe Beethoven tekst verschijnt. Je e-mailadres wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt.

Top